Влада

Через п’ять років після тендеру, який проводила селищна рада Житомирської області, дві київські фірми оштрафували за змову на торгах

7 July 2023, 11:05

Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило змову між ТОВ «Геравіт-2005» та ТОВ «ДУАЦ» під час їхньої участі у двох процедурах закупівель.

Про це 6 липня 2023 року повідомляє пресслужба АМКУ.

«Мова йде про закупівлю автомобіля швидкої медичної допомоги типу А2 (в комплектації з необхідним обладнанням) та катафалка (автомобіля спеціалізованого легкового пасажирського), які проводилися Миропільською селищною радою Житомирської області та комунальним підприємством «Виробниче управління комунального господарства» у 2018 році Житомирської області. Загальна очікувана вартість закупівель – 2 400 000 грн», - йдеться у повідомленні.

Під час розгляду справи Відділенням було встановлено низку фактів, що свідчать про наявність змови між відповідачами. Відтак, 6 липня 2023 року Адміністративна колегія Північного МТВ АМКУ визнала дії ТОВ «Геравіт-2005» та ТОВ «ДУАЦ» порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді спотворення результатів торгів та оштрафувала відповідачів на загальну суму 166 тис. грн.

Антимонопольний нагадує, що відповідно до закону «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

ТОВ «Геравіт-2005» зареєстроване у Києві в 2005 році, статутний капітал – 29 тис. грн, основний вид діяльності – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Засновниками фірми є Чернілевський Віктор Йосипович та Матвієць Ірина Данилівна.

ТОВ «ДУАЦ» зареєстроване в м.Васильків Київської області в 2011 році, статутний капітал – 50 тис. грн, основний вид діяльності – виробництво автотранспортних засобів. Засновниками фірми є Чернілевський Віктор Йосипович та Матвієць Ірина Данилівна.

Зауважимо, що в 2018 році Миропільська селищна рада Житомирської області дійсно проводила закупівлю автомобіля «швидкої допомоги»: для участі в тендері подали документи чотири фірми, найдешевші пропозиції були у ТОВ «Геравіт-2005» та ТОВ «ДУАЦ», за результатами торгів договір на суму 1 млн 610 тис. грн уклали з ТОВ «ДУАЦ».

По цій закупівлі в квітні 2020 року було повідомлено про підозру голові тендерного комітету Миропільської селищної ради у неналежному виконанні своїх службових обов'язків, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України) та директору товариства – у заволодінні чужим майном шляхом обману та використанні завідомо підроблених документів (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України): ринкова вартість поставленого автомобіля з урахуванням укомплектованого обладнання становила лише 507 тис. грн.

14 липня 2022 року був оприлюднений звіт про виконання закупівлі: Миропільська селищна рада розрахувалася за «швидку».

Щодо закупівлі катафалка, то цей тендер в 2018 році проводило КП «Виробниче управління комунального господарства» з міста Свалява Закарпатської області: заявки на торги подали лише дві фірми – ТОВ «Геравіт-2005» та ТОВ «ДУАЦ», переможцем стало ТОВ «ДУАЦ», в якого купили катафалк за 693 тис. грн.

Нагадаємо, в червні цього року АМКУ оштрафував дві фірми за змову на тендері 2018 року щодо капітального ремонту військової будівлі в Бердичеві.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2023 року Антимонопольний комітет повідомив про викриття змови на торгах по закупівлі дров, які в 2019 році проводила Лугинська селищна рада Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АМКУ торги змова Миропіль закупівля швидка допомога катафалк штраф  
Матеріали по темі