Події

Протягом тижня жителі Житомирського району «подарували» шахраям майже 200 тисяч гривень

17 July 2023, 17:17

За минулий тиждень жителі Житомирського району віддали шахраям близько чверті мільйона гривень.

Про це 17 липня повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області з посиланням на Житомирське районне управління поліції.

«Відповідно до проведеного аналізу, найбільші суми з рахунків громадян зникали після так званого «захисту» банківських карток від несанкціонованих втручань. Серед інших поширених шахрайських схем — передплата за товари чи послуги в інтернет-мережі та перехід за сумнівними посиланнями для оформлення матеріальної допомоги», - йдеться в повідомленні.

Так 37–річний чоловік знайшов в одній з соціальних мереж оголошення про продаж автомобіля. Він обговорив з продавцем усі умови покупки й перерахував тому на картку 39 тисяч гривень завдатку нібито для оформлення документів. Однак після цього ні автівки, ні продавця він не побачив.

А 74–річна містянка житомирянка повірила в історію з блокуванням її банківської картки та надала псевдопрацівнику фінустанови запитувані конфіденційні відомості. Одразу ж після розмови рахунок пенсіонерки було спустошено. Довірливість обійшлася їй у близько 80 тисяч гривень.

Понад 20 тисяч гривень втратили містяни, орендуючи квартири з передплатою у сумнівних рієлторів. Так днями 21-річний юнак «забронював» квартиру в Житомирі за 12 тисяч гривень. Житла він так і не побачив.

А 72-річний містянин, бажаючи отримати соціальну допомогу, перейшов за посиланням, надісланим невідомим абонентом в одному з месенджерів. Після введення конфіденційних даних картки у форму, яка була за посиланням, чоловік втратив близько 35 тисяч гривень.

Нині в усіх випадках поліцейські проводять необхідні слідчі дії для встановлення причетних осіб.

Шановні громадяни! Шахраї користуються вашою необачністю, тож закликаємо вас у спілкуванні зі сторонніми особами дотримуватися наступних порад:

- у жодному разі нікому не передавайте конфіденційні відомості своєї банківської картки. Це стосується також смс-паролів та кодів, які надходять на мобільний номер;

- не переходьте за посиланнями, які надсилають вам в особисті повідомлення для проведення платежів чи реєстрації на отримання соціальної допомоги;

- під час купівлі в інтернет-мережі надавайте перевагу відправленню з післяплатою та користуйтеся послугами перевірених торговельних майданчиків чи продавців з позитивною історією;

- усі види виплат за оренду помешкань здійснюйте лише після оформлення офіційних договорів та особистої зустрічі з власниками чи рієлторами.

Дотримуйтеся цих порад, розкажіть про них своїм рідним та близьким.

Нагадаємо, 12 липня у поліції інформували, що жителька Радомишльської громади потрапила на гачок «працівника банку»: виконавши всі інструкції жінка втратила понад 60 тис. грн. А 11 липня працівниця фінансової установи з Житомирської області повірила «представнику банку» і втратила з картки понад 45 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрайство шахрай ошуканство інтернет банк картка 
Матеріали по темі