Місто

Міська влада звітує про перевірку укриттів у Житомирі: дає поради і роз’яснення та показує підвал з килимами

18 July 2023, 10:06

Влада Житомира прозвітувала про перевірку укриттів та сховищ станом на 14 липня 2023 року.

Інформацію оприлюднили на сайті міської ради ввечері 17 липня.

Зазначається, що всього в Житомира станом на 14 липня нараховувалося 750 найпростіших укриттів, яке «їх кількість постійно збільшується/зменшується, все залежить від стану укриття та від свідомості мешканців».

Представники міської влади додатково обстежили 261 найпростіше укриття, на які були скарги, 66 з них не відповідають вимогам, серед виявлених недоліків:

неналежний санітарний стан (елементарно неприбрано);

захаращеність;

несправність систем життєзабезпечення будинку;

погане освітлення тощо.

Також розповіли, хто повинен усувати недоліки та за які кошти.

«Можна скористатися затвердженим порядком проведення поточних ремонтів найпростіших укриттів у багатоквартирних будинках. На це виділено 5 мільйонів гривень з місцевого бюджету. Замовником таких ремонтів є управляючі компанії або ОСББ за заявкою мешканців. За ці кошти можна: замінити/встановити двері з автоматичною системою доступу; Замінити/відремонтувати аварійні комунікації та обладнати належне освітлення», - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що про чистоту, порядок та облаштування укриття мають дбати співвласники будинку.

Є пояснення й про те, чому не можна скористатися всіма бомбосховищами у місті: більша частина сховищ розташована на території підприємств, установ закритого типу і передбачені для захисту працівників об’єктів критичної інфраструктури.

Також міська влада розповіла про облаштування укриттів за трьома адресами:

ОСББ «Соборний квартал»: за кошт об’єднання зробили лише стяжку, купили ґрунтовку, закупили воду, все інше (постіль, біотуалет, іграшки, ліжка/дивани, холодильник, книжкові полиці й килими) забезпечили співвласники, себто самі мешканці. Попит на укриття переважно вночі.

Чехова, 1 (сховище – як окреме приміщення, яким користуються також працівники та відвідувачі філії №16 КЗ «Міські публічні бібліотеки»): була скарга на підтоплення – сховище підтоплювало через асфальтні тріщини, КП «УАШ» замінили покриття, водоканал прочистив систему каналізації, балансоутримувач та комунальники навели лад всередині, долучалися бібліотекарі, котрі працюють по сусідству. Освітлення та інтернет до нього провели приватники, котрі займаються авторемонтом поруч. Щоправда, роутер, придбаний бізнесом, вже поцупили.

Польський бульвар, 18: всі укриття відчинені цілодобово, всередині є комунікації, але всі нові та заізольовані, сухо, температура +22 взимку, є вайфай.

«Я колишній військовий. Якщо буде обстріл в зоні тактичного впливу звичайних засобів ураження, тут найбільш безпечно, бетонні перекриття та стінові панелі захищатимуть. Осколки, вибухова хвиля – виб’є вікна, пошкодить поверхи, але ЛЮДИ будуть захищені», - каже голова ОСББ Сергій Чаплинський.

Нагадаємо, 6 червня 2023 року на позачерговій сесії міськради з бюджету міста виділили 5 млн грн на поліпшення стану укриттів у Житомирі. 30 червня виконком затвердив порядок проведення поточного ремонту в найпростіших укриттях в багатоквартирних будинках. 12 липня цей порядок доповнили обов’язковим пунктом щодо встановлення автоматизованої системи доступу.

Як повідомляв Житомир.info, 29 червня 2023 року на черговій сесії Житомирської міської ради виділили 25 млн грн на модульні укриття, які, за словами мер, планують встановити у місцях скупчення людей, де поруч немає найпростіших сховищ: сквер на Лятошинського, Новий та Старий бульвар, гідропарк, ринок «Хмельники».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття ОСББ підвал перевірка  
Матеріали по темі