Суспільство

Частковий демонтаж та розмальований пам'ятник: як в райцентрі Житомирської області позбуваються від російського імперіалізму

20 July 2023, 15:51

Коростенська громада без символів російського імперіалізму.

Про це 19 липня повідомила Коростенська міська рада.

«Виконком прийняв рішення щодо демонтажу окремих елементів, пам’ятників, пам’ятних знаків, написів, що символізують російську імперську політику на території Коростенської міської територіальної громади, відповідно до Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”», - зазначають у повідомленні.

На сайті опублікований перелік пам’ятників та пам’ятних знаків з символікою російської імперської політики, які підлягають демонтажу та вилученню з публічного простору Коростенської громади. Однак фактично на усіх перелічених у додатку пам’ятниках перекладуть написи з російської на українську мову.

З 60 наявних у додатку пам’ятників, лише один збираються повністю демонтувати.

Очевидно, декого обурило рішення місцевої влади щодо пам’ятника радянського військового Семена Козака: «Демонтаж елементів: зірок, ордену, дошки зі зображенням указу: “Указ Президії Верховної Ради СРСР про нагородження другою медаллю “Золота зірка” Героя Радянського Союзу гвардії генерал-лейтенанта Козака С.А Демонтовані елементи передати на зберігання Коростенському краєзнавчому музею. Новий напис: “Козак С.А.”». Невідомі розмалювали пам’ятник написами «Знеси» та «Зрадник».


На сторінці у Facebook Управління культури і туризму Коростенської міської територіальної громади дало свою відповідь на дії небайдужих.

Довідково: Семен Козак — радянський військовий діяч, який народився у місті Коростені. У березні 1921 року записався рядовим у змінний склад загону частин особливого призначення (ЧОН) і брав участь у бойових діях проти формувань отаманів Гарася та Дитровського біля Овруцького повіту. Продовжуючи бути членом загону ЧОН, у грудні 1923 р. брав участь у ліквідації великого загону Василенка біля села Бараш. У вересні 1939 року був у складі радянських військ, які зайшли на територію Галичини. Брав участь у Другій світовій війні. Похований у Москві.

Нагадаємо, 17 травня 2022 року у Коростені надвечір був декомунізований та впав ще один пам'ятник – «Всеукраїнського страйку залізничників», який у 2015 році був перейменований місцевою владою на «залізничникам-коростенцям»

Як повідомляв Житомир.info, 13 травня 2022 року у Коростені комунальники демонтували пам'ятники Щорсу та Островському, а також меморіальну дошку на честь Блiнкова. 7 травня представники ГО «Молодь Північного краю» закликали демонтувати пам’ятник «Молоді ХХ століття», або пам’ятник комсомольцям, як його називали місцеві. Мер Коростеня Володимир Москаленко назвав знесення пам’ятника комсомольцям варварством і повідомив про відкриття кримінального провадження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам’ятник радянський пам’ятник Москаленко демонтаж Коростень комуніст 
Матеріали по темі