Місто

У Житомирі до нового навчального року готують укриття в закладах освіти: одні розширюють, а деякі будують з нуля

25 July 2023, 14:51

У Житомирському департаменті освіти вже готуються до нового навчального року. З-поміж пріоритетних завдань - вивести якомога більше школярів на очне навчання, забезпечивши їм безпечні умови перебування у ліцеях.

«Ми плануємо, щоб десь 70 - 75% дітей вийшли на очне навчання. Ми збільшуємо на понад 7 тис.кв.м додаткових площ укриттів і нам вдасться у багатьох школах це зробити», - розповідає заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Донедавна у місті було 6 закладів освіти, які зовсім не мали укриття. Втім зараз це питання активно вирішують - запевняє Світлана Ковтуненко.

«Наприклад у 10 школі, в якій неможливо побудувати укриття, поглибити неможливо, тому що на глибині 70 см - 1 м 20 см знаходиться вода, яка не дозволяє забуритися і зробити підземне укриття. Ми вирішили питання і запропонували зробити його у дитячому садочку №27 - 500 кв.м і зараз там ідуть роботи», - коментує Світлана Ковтуненко.

Ззовні майбутнє укриття ще без сходів, але всередині вже зроблено чимало. Оскільки, ще місяць тому тут була земля - розповідає підрядник Анатолій Липа.

«Десь до 70 см ми виносили землю. За тиждень хлопці вручну винесли більше 250 кубів землі. На сьогоднішній день підлога залита, завтра ми вже розпочинаємо штукатурку стін. Сьогодні розпочали демонтаж старої магістралі по опаленню, сантехніці, каналізації. Ідемо по графіку, стараємось і думаю, що встигнемо», - говорить підрядник Анатолій Липа.

Щодень ремонтні роботи на контролі тримає і директорка 27 садочка Олена Радько. Остання розповідає, як тільки будівельники завершать, за роботу візьмуться фахівці вентиляційних та електромереж.

«Перша вентиляційна компанія, які вже у нас були і роблять проект, зробили відмітки, де будуть стояти витяжки і які. Був в нас підрядник, який буде електрику робити. Ми працюємо по плану, всі роботи ведуться», - зауважує завідувачка ДНЗ №27 Олена Радько.

Розширюють площі укриття і у 43 садочку. Позаяк, існуючої недостатньо для розміщення тієї кількості дітей, які там виховуються.

«Що таке 80 кв.м, якщо садочок має набагато більше дітей. Ми вибрали другу половину, яка не з’єднується між собою і ми побачили, що там є 110 кв.м і зараз вони вдало завершують роботи», - роз’яснює заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Завідувачка садочка на прикладі укриття, зробленого минулоріч, роз’яснює, як виглядатиме нове. Це облаштовані навчально-ігрові зони, туалетні кімнати, аварійні вхід з виходом, й звісно - система вентиляції.

За словами Ольги Костриці - це укриття розміром 100 кв. м і вміщує 100 - 110 осіб.

«У зв’язку з тим, що на наш навчальний заклад 240 дітей, тому у нас була потреба на збільшення укриття. Друге укриття на 115 кв.м», - додає завідувачка ДНЗ №43 Ольга Костриця.

Про вартості робіт говорити поки зарано, тому що роботи іще тривають. Але імовірно, що сума буде наближена до вартості попереднього укриття.

«Перше укриття фінансував департамент освіти міської ради, воно нам обійшлося у більше ніж пів мільйона. Друге укриття ще не закінчене, але приблизно вже витрачено близько 400 тис. грн», - говорить завідувачка ДНЗ №43.

Наскільки відомо, цьогоріч будувати та збільшувати укриття будуть іще у 15, 8, 7, 6 та 21 ліцеях.

Нагадаємо, на сесії Житомирської міськради 20 липня виділили ще 69 млн грн на укриття в закладах освіти

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття школа ліцей дитсадок освіта бюджет кошти Ковтуненко Радько Липа 
Матеріали по темі