Події

У справі про фіктивні діагнози для ухилянтів двом лікаркам та адвокату суд Житомира призначив застави по 671 тис. грн

25 August 2023, 14:34

Корольовський районний суд м.Житомира 17 серпня обирав запобіжні заходи трьом фігурантам справи про вигадані діагнози для ухилянтів.

Резулятивні частини відповідних ухвал оприлюднені 21 серпня.

Зазначається, що кримінальне провадження було відкрите 25 квітня 2023 року. Нагадаємо, про затримання та повідомлено про підозру голові ВЛК Житомирського військового шпиталю – заступниці головного лікаря обласної клінічної лікарні, завідувачці центру клінічної імунології та алергології і адвокату правоохоронці інформували 15 серпня.

Всім трьом підозрюваним був обраний однаковий запобіжний захід – тримання під вартою строком до 12 жовтня 2023 року з правом внесення застави у розмірі 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 671 тис. грн.

З матеріалів суду відомо, що підозрюваними у справі є:

уродженка м. Тернопіль, громадянка України, з вищою освітою, розлучена, обіймає посаду медичного директора з поліклінічної роботи КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради, має інвалідність ІІ групи, раніше не судима;

Скриншот з сайту обласної клінічної лікарні

уродженка м. Сарни, Рівненської області, громадянка України, з вищою освітою, (зі слів) перебуває у цивільному шлюбі, обіймає посаду лікаря-алерголога пульмонологічного відділення КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради, раніше не судима;

На сайті обласної клінічної лікарні ім.Гербачевського вказано, що на цій посаді працює Савицька Валентина Василівна, указом від 25 липня 2023 року президент Володимир Зеленський нагородив її орденом княгині Ольги ІІІ ступеня

уродженець с. Ягодинка, Романівського району, Житомирської області, громадянин України, має вищу освіту, одружений, самозайнята особа – адвокат, раніше не судимий.

Мова йде про адвоката Володимира Лопоху, який проживає у Чуднові

Скриншот з ухвали суду

У разі внесення застави підозрювані звільняються з-під варти та мають дотримуватися певних обов’язків, зокрема:

не відлучатися з міста, де проживають, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

не спілкуватися з іншими підозрюваними та свідками у кримінальному провадженні, коло яких має визначити та повідомити підозрюваному слідчий або прокурор у кримінальному провадженні;

здати до слідчого управління Головного управління Національної поліції в Житомирській області свій паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Зауважимо, що по всіх трьох ухвалах щодо обрання запобіжного заходу були подані апеляції, нижче – скріншоти з сайту апеляційного суду:

Нагадаємо, фігуранти справи пропонували потенційним призовникам фіктивні меддовідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я: у підроблені документи зловмисники вписували вигадані важкі діагнози, які дозволяли ухилянтам уникнути призову і виїхати за межі України; вартість таких «послуг» становила від 2,5 до 5 тис. доларів, сума залежала від терміновості «замовлення». Отримані гроші учасники «схеми» розподіляли між собою після проведення кожної оборудки.

При обшуках у службових кабінетах і за місцями проживання учасників «схеми» виявлено понад 35 тис. доларів та документи із доказами незаконної діяльності, затриманим повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою); ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Як повідомляв Житомир.info, з лютого 2022 року і до початку серпня 2023 року в Житомирській області зафіксували понад 7 тисяч ухилянтів, понад 1,5 з них виявили та супроводили до військкоматів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухилянт суд запобіжний захід застава призов ВЛК хабар лікар адвокат 
Матеріали по темі