Події

Жителька Житомирської області після розмови з «оператором мобільного зв’язку» втратила з картки понад 195 тис. грн

5 September 2023, 14:38

Минулої доби шахраї отримали доступ до банківського рахунку жительки Бердичівського району. Жінка втратила понад 195 тисяч гривень.

Про обставини події потерпіла, 36-річна жителька Ружинської громади, розповіла поліцейським.

Про це 5 вересня повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області з посиланням на інформацію Бердичівського районного відділу поліції.

«Попередньо, до неї зателефонував незнайомець, який назвався оператором мобільного зв’язку. Він повідомив, що саме зараз вони ідентифікують своїх абонентів. Для цього запропонував жінці назвати 4 цифри коду, що надійдуть їй в смс-повідомленні. За її словами, вона відмовилась. Однак упродовж дня на мобільний заявниці надійшло ще кілька телефонних дзвінків від невідомих абонентів. Згодом вона виявила, що її сім-картка заблокована, а з банківського рахунку зникли заощадження. Слідчі Бердичівського райвідділу поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України», - йдеться в повідомлені.

За однією з версій, яку нині перевіряють правоохоронці, шахраї отримали частину відомостей про банківський рахунок заявниці та номер телефону, що «прив’язаний» до нього. Надалі вони замовили у оператора мобільного зв’язку дублікат SIM-карти, заявивши про її втрату. Для ідентифікації абонента вказали номери телефонів, з яких були здійснені останні дзвінки. Після отримання контролю над карткою вони використали її для заміни пароля інтернет-банкінгу і, як результат, розпорядилися чужими коштами.

Тож поліцейські радять захистити свій фінансовий номер телефону (той, за допомогою якого ви здійснюєте вхід в електронний кабінет у банківському застосунку та на який вам приходять сповіщення). Для цього можна вчинити такі дії:

- під'єднати послугу додаткового пароля для здійснення операцій з SIM-карткою через оператора мобільного зв’язку. Це знижує ризики перевипуску вашої картки за стороннього втручання;

- розміщуючи оголошення про купівлю чи продаж товарів, збори коштів тощо в інтернет-мережі, вказуйте інший номер телефону для зв’язку, що не має стосунку до ваших рахунків;

- розгляньте можливість переходу на контрактне обслуговування або зареєструйте свій мобільний номер за паспортом, аби унеможливити операції з ним сторонніми особами.

Нагадаємо, 9 червня у поліції інформували про житомирянку, яка після розмови з «мобільним оператором» втратила 150 тис. грн: до жінки зателефонував шахрай, повідомивши про нібито нове законодавство щодо процедури відновлення телефонного номера, сповістив жінку про необхідність введення певного цифрового коду, який їй надійде за кілька хвилин. Житомирянка виконала усі вказівки та згодом виявила, що її мобільний номер заблоковано. Відновивши доступ до зв’язку в офісі мобільного оператора виявила, що за цей час з її рахунку було знято 150 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство банк рахунок ошуканство оператор оператор мобільного зв'язку мобільний оператор 
Матеріали по темі