Влада

У Житомирській області кількість ветеранів може сягнути 70 тисяч, - ОВА

5 October 2023, 15:09

За попередніми прогнозами у Житомирській області кількість ветеранів може сягнути 70 тисяч. Зараз в Україні розбудовують мережу центрів реабілітаційних послуг для військовослужбовців.

Про це повідомили 4 жовтня у Житомирі під час засідання членів конгресу місцевих та регіональних влад при президенті України за участі міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної.

«За попередніми прогнозами кількість ветеранів цієї війни тільки на Житомирщині може сягнути 70 тисяч громадян. Це у 3 рази більше кількості людей, які втратили здоров’я та мали статус ветерана до повномасштабного вторгнення. І це лише попередні оцінки. Спільно з Міністерством у справах ветеранів Житомирська область вже започаткувала цілу низку програм підтримки ветеранів. Так у 95% громад області створені ветеранські хаби, або місця надання соціальних та адміністративних послуг на базі єдиного вікна», - йдеться в повідомленні.

Про комплексну реабілітацію наших ветеранів, що, безумовно є одним з найважливіших завдань влади та суспільства розповіла міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

«Список потреб ветеранів дуже розширився і йдеться не лише про пільги, а й про повернення до цивільного життя, отримання освіти, відкриття власного бізнесу, підтримка здоровʼя та психологічний супровід», – зазначила Юлія Лапутіна.

В області кількість закладів, які мають відповідний пакет зі Національною службою здоров’я України, збільшилася у понад 3 рази, а кількість ліжок для реабілітаційного лікування – майже у 5,5 раза, у порівнянні з 2021 роком.

Зауважимо, що під час виступу на конгресі, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що в Україні планують збільшити кількість ліжок реабілітаційного лікування.

«Якщо ми подивимось на те, що ми хочемо побудувати, ми також прийшли з початку повномасштабного вторгнення і сіли й оцінили, а скільки нам потрібно реабілітаційних центрів, реабілітаційних відділень, фахівців з реабілітації. Просто так взяти й сказати цифру не зможе ніхто. Акцентуючись, і, беручи увагу першого місяця війни, пів року війни, ми зрозуміли, що сьогодні, маючи 3,5 тисячі ліжок, ми не закриємо ту потребу, яка в нас є, поки розвиваються й інші служби до такого рівня, як буде в Ізраїлі. Тому ми збільшили вдвічі той показник і поставили планку, що нам треба мати 7800 ліжок. Це той мінімум, який ми повинні досягнути за рік. Для того, щоб бути впевненими, що всі, хто потребує послуг з реабілітації у сфері у сфері охорони здоров’я, їх отримали», - повідомив Віктор Ляшко.

Нагадаємо, наступного року гарячу лінію психологічної підтримки військовослужбовців, ветеранів та членів родин планують перетворити на загальнонаціональну, завдяки якій будуть реалізовуватися всі послуги, що є в державі. Про це 4 жовтня під час брифінгу в Житомирі за підсумками Конгресу місцевих та регіональних рад при Президентові України журналістам розповіла міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. Тоді ж голова ЖОДА Віталій Бунечко розповів про те, що у мера Житомира Сергія Сухомлина буде новий заступник з питань ветеранів, а в обласній військовій адміністрації ветеран очолить новий підрозділ.

Як повідомляв Житомир.info, 14 вересня в програмі «Діалоги» на Житомир.info Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, відповідаючи на запитання житомирян, повідомив про те, що у Житомирі хочуть побудувати сучасний реабілітаційний центр для комплексного відновлення військових, а в поліклініці – відкрити амбулаторне відділення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ветеран ОВА Ляшко реабілітація Лапутіна реабілітаційний центр військовий військовослужбовець конгрес 
Матеріали по темі