Місто

Житомиряни вимагали у мера не витрачати гроші на ремонти, поки військових не забезпечать всім необхідним

16 October 2023, 14:22

Зранку, 16 жовтня, у центрі Житомира містяни влаштували мітинг. Люди з плакатами «Не бруківка, а військовим дрони» вишикувалися вздовж дороги та закликати машини, які їхали повз, сигналити, щоб їх вимоги почула влада.

Люди кажуть: нині всі бюджетні гроші мають йти на допомогу, а витрачати їх на бруківку недоречно.

«У мене брат на фронті, на передовій, тому прийшли. Дивитися на цю бруківку немає бажання», – ділиться Людмила.

«Йде зима, йде війна – це страшно. Їм треба одяг, дрони, їм треба все», - говорить Ганна.

«То збирають на дрони, то на позашляховики. Так не повинно бути. Повинні кошти з бюджету йти, повинні знаходити спосіб допомогти, щоб наближали нашу перемогу», – сказала Тамара.

«Хочемо, щоб гроші, які зараз направляють не на ті потреби, відправляли на ЗСУ. Ми хочемо допомогти українцям, допомогти військовим і будувати своє щасливе майбутнє», - говорить Тетяна.

Серед тих, хто долучився до акції чимало волонтерів.


«Дуже багато потреб на фронті, можу показати заявки в телефоні, які мені надсилають. Буквально за ніч три заявки. Це різні напрямок – Бахмутський, Куп'янський, Вуглегірський, Запорізький. Хлопцям потрібні дрони, треба очі в небі – це розвідка, це вивіз поранених, евакуація 200, які можуть залишитися в сірій зоні», - розповідає волонтерка Юлія Толмачова.

Мітинг почався близько 9:00, вже за дві години долучилося понад 200 осіб.

Організатори говорять: для житомирян плитка не в пріоритеті.

«Багато людей проти прокладання цієї бруківки. Навіть у мирні часи перекладання бруківки, бо не підходить за кольором, або діаметром – це була б першочерговою проблемою. Я вже мовчу, коли в країні війна. Багато хто каже, що ці кошти не можуть піти на озброєння, у нас багато інших не закритих питань: медичне обладнання, турнікети» - говорить організаторка акції Ольга Бондар.

«Зараз всі податки із зарплат наших побратимів та посестер йдуть в бюджети міст. І поки вони можуть грабувати ці кошти, бо з наступного року ці кошти не будуть йти в бюджет міст, вони намагаються по максиму відмити ці кошти. У бруківці, в стадіонах у будь-чому, аби відбити ці кошти та покласти до своїх кишень», - додав співорганізатор Олександр Швецов.

Майже через три години мирного протесту до людей вийшов мер Житомира Сергій Сухомлин. Люди питали: навіщо витрачати гроші на бруківку, скільки пішло на допомогу військовим та закликали не робити ремонти під час війни.

«Зараз, коли будемо обговорювати бюджет на наступний рік нехай військові увійдуть до комісії, перевірили й сказали, що все нормально. Я не обіцяю, що всі потреби (ред.запити від військових) будуть закриті, я обіцяю, що ми зробимо все, щоб їх закрити, бо не все від нас залежить», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Жодного будівництва, поки не буде останній запит закритий?», - запитав Олександр Швецов.

Мер відповів «Так» та пішов до міськради, а мітингувальники кричали «Ганьба!».

Нагадаємо, в середині липня 2023 року фахівці «Прозорро» проаналізували публічні закупівлі безпілотників з початку 2023 року, і за сумою коштів Житомирська область була на другому місці серед регіонів – на 60 млн грн, а мер Житомира уточнював, що 46 млн 280 тис. 798 грн – це кошти з бюджету міської громади. На сесії міської ради 28 вересня мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що влада домовилась з місцевими підприємцями і військовими частинами щодо збірки тисячі fpv-дронів, компоненти до яких закуплять за бюджетні кошти.

Як повідомляв Житомир.info, в центрі Житомира у 2023 році проводять капітальний ремонт тротуарів на трьох вулицях: Покровська (від Київської до Михайла Грушевського) за 13 млн грн, Перемоги (від майдану Соборного до вул. Михайла Грушевського) за 8,3 млн грн та Велика Бердичівська (вул. Івана Кочерги - вул. Шевченка, ліворуч) за 10,4 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акція ЗСУ вул.Велика Бердичівська Швецов БПЛА дрон бруківка мер Сухомлин Толмачова Бондар волонтер волонтерка 
Матеріали по темі