Суспільство

В Україні запрацював сайт «Залізне укриття», де можна побачити адреси понад 3000 укриттів в Житомирській області

20 October 2023, 11:19

За ходом ремонтних робіт по всіх областях України відтепер можна слідкувати в режимі реального часу на сайті «Залізне укриття».

Про це 20 жовтня повідомляє Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

«19 жовтня в одному з цивільних сховищ Києва відбулася презентація Всеукраїнського проєкту «Залізне укриття» за організації Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України. Під час заходу Міністр стратегічних галузей промисловості розповів про результати проведеної роботи. Нагадаємо, 27 червня Уряд доручив Олександру Камишіну контролювати та координувати приведення укриттів України в належний стан. Перша ревізія, проведена Міністерством у червні, виявила, що у фонді захисних споруд цивільного захисту України налічується 61 328 функціонуючих укриттів різного типу, значна частина яких — у неналежному стані. За чотири місяці роботи до належного стану було приведено 2 604 з них. До кінця року додасться ще 2 956 відремонтованих укриттів. На це піде 1,4 млрд грн. Джерела фінансування: місцеві бюджети, державні субвенції, кошти донорів та меценатів», - йдеться в повідомленні.



Сьогодні загальна кількість функціонуючих укриттів становить 61 803 споруди.

«Програма такого масштабу — це величезна кількість учасників, починаючи з місцевих органів самоврядування й закінчуючи благодійними фондами. Як координатори ми вдячні кожному з них, адже бачимо, наскільки злагоджено та віддано вони можуть працювати. Наша спільна мета — забезпечити належними укриттями все населення країни та розвинути культуру їх використання», — зазначив Олександр Камишін.

Також під час заходу презентували посібник з методичними рекомендаціями щодо ремонту й облаштування укриттів різного типу. Це — перший в Україні такого роду документ, де охоплена максимальна кількість аспектів, які зводять усі вимоги до єдиних стандартів укриттів по всій країні. Така інформація стане в нагоді відповідальним особам в облаштуванні споруд цивільного захисту. Посібник — у відкритому доступі на сайті.

Міністерство працює і над культурою користування спорудами цивільного захисту.

«Для цього ми розробили навігацію, за якою можна легко знайти укриття навіть у чужому місті. Наша мета — не просто показати відмітку на карті, ми хочемо, аби люди мали маршрут прямо до дверей укриття», — сказав заступник Міністра Тимур Ткаченко.

Зазначимо, за даними порталу в Житомирській області 3411 укриттів, заплановано завершити 95 на суму 272 млн 170 тис. грн.



Нагадаємо, 19 жовтня у НУШ повідомили, що Житомирська область потрапила до списку областей, де найгірші показники використання коштів субвенції на укриття в закладах освіти.

Як повідомляв Житомир.info, 7 серпня 2023 року в ЖОВА відбулась нарада з керівниками органів місцевого самоврядування щодо реалізації проєктів, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, реставрацією та капітальним ремонтом захисних споруд цивільного захисту у закладах загальної середньої освіти. Тоді повідомили, що загальна вартість проєктів – 58 млн 372,05 тис. грн, з яких державна субвенція – 45 млн 011 тис. грн, співфінансування – 13 млн 361,05 тис. грн. На розгляд ЖОВА надійшли 47 проєктів. Через обмежений фінансовий ресурс першочергово розглядалися проєкти закладів освіти, які мають велику кількість учасників освітнього процесу. Відібрали шість.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття Камишін залізне укриття Ткаченко бомбосховище  
Матеріали по темі