Місто

У Житомирі вже понад рік не працює послуга «Шлюб за добу», проте можна одружитися у день подання заяви

24 October 2023, 14:27

Послуга реєстрації шлюбів «Шлюб за добу» працювала у Житомирі з березня 2017 року по лютий 2022 року, за цей час нею скористались 2465 пар. Втім, за даними сайту Міністерства юстиції, у Житомирській області сьогодні ця послуга доступна лише у 2 містах: Коростені та Радомишлі, а у Житомирі – відсутня. Однак в умовах воєнного стану охочі можуть одружитися за 1 добу.

«Послугу «Шлюб за добу» здійснюють організатори, це певні комунальні підприємства і в нас останнім часом одне підприємство надавало послуги у кількох громадах. Вони нас офіційно не повідомили, але вони нібито припинили діяльність, працівник виїхала за кордон, яка безпосередньо в Житомирі здійснювала прийом заяв і, фактично, ця послуга не передбачена в місті. Ця послуга була дуже перспективною та популярною у зв’язку з тим, що це було значне скорочення термінів. Сьогодні у нас введено воєнний стан, то всі терміни по реєстрації шлюбу скорочені абсолютно для всіх категорій громадян. Тобто пара може прийти в будь-який відділ РАЦСу і зареєструвати шлюб у день звернення. Головне, щоб у наречених були з собою усі документи. Стосовно неповнолітніх, то шлюб укладають відповідно до рішення суду, тобто якщо є рішення, реєструється шлюб в день звернення, а іноземці – через перевірку у ДМС про легальність перебування», - у коментарі Житомир.info розповіла начальниця відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирській області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Світлана Садовська.

Раніше послуга «Шлюб за добу» діяла у Житомирі, Коростені, Радомишлі, Бердичеві та Звягелі. Аби укласти «Шлюб за добу» потрібно було заплатити близько 3000 грн, але ця цифра могла бути різною і залежала від низки факторів.

Довідково:

З 29 липня 2016 року Міністерство юстиції України запустило новий сервіс«Шлюб за добу». Сервіс покликаний зробити одруження максимально зручним та комфортним. Проєкт передбачає відхід від старих бюрократичних радянських норм, які діють донині й примушують українців, подавши заяву, чекати щонайменше 30 днів.

Перевагами користування даного сервісу є: реєстрація шлюбу в час та у місці, обраному жінкою та чоловіком, відсутність необхідності звернення в ДРАЦС, залучення до організації реєстрації шлюбу суб'єктів господарювання публічного права.

Внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян здійснюється не пізніше наступного робочого дня після проведення реєстрації шлюбу.

Нагадаємо, 18 серпня 2018 року стало відомо, що у Житомирській області «Шлюб за добу» можна було зареєструвати у трьох містах: Житомирі, Коростені та Радомишлі.

Як повідомляв Житомир.info, на порталі Дія можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу й одразу обрати місце, час, формат та зал, де пройде церемонія. Про це 27 лютого повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації: «Весь процес триває менш як 15 хвилин, а скористатися послугою можуть громадяни України, старші 18 років та які мають електронний підпис», - йшлося в повідомленні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шлюб за добу рацс шлюб одруження юстиція 
Матеріали по темі