Місто

В Житомирі збираються привести до нових вимог старе сміттєзвалище, це коштуватиме більш ніж 1 млн євро

25 October 2023, 17:27

У Житомирі збираються провести реконструкцію полігону твердих побутових відходів на вулиці Андріївській, встановивши там контейнерну установку очищення фільтрату.

Про це 25 жовтня на засіданні депутатської комісії повідомив начальник управління житлового господарства Андрій Гуменюк.

«В Житомирі щороку накопичується близько 75 тис. куб.м побутових відходів, які утворюються в процесі життєдіяльності мешканців міста та виробничо-господарської діяльності підприємств. Наш полігон функціонує з 1957 року, його загальна площа – 21,56 га, балансоутримувач – комунальне підприємство КАТП-0628. Полігон був утворений на місці крошенського цегельного заводу стихійно, без проєкту. Експлуатується на основі паспорта місця видалення відходів, санітарно-технічного паспорта та затверджених Кабінетом міністрів Правил експлуатації полігонів побутових відходів. На сьогодні наша країна прямує до Європейського Союзу, в нашій державі розпочалася реформа по відходах, вже прийнятий закон про управління відходами, який вступив у дію 9 липня цього року. Зараз Кабінет міністрів допрацьовує останні постанови та підзаконні акти до нього, а Міндовкілля вже розпочало повторне обговорення документа по вимогах до полігонів ТПВ: якщо полігон не буде відповідати даним вимогам, то з 1 січня 20230 року він автоматично закривається. І одна з таких вимог до полігонів – вирішення питання по фільтрату», - пояснив Андрій Гуменюк.

Начальник управління представив комісії комерційну пропозицію міжнародної компанії «Екософт».

«Представники цієї компанії були у нас на полігоні і пропонують установку німецької фірми з продуктивністю 150 кубів на добу. Сьогодні ми лише пропонуємо зміни до програми, коли буде етап виділення коштів, то представники компанії зроблять презентацію технічного обладнання. Якщо коротко – це технологія зворотного осмосу, коли забруднені фільтрати відокремлюються за допомогою мембрани, відповідно, фільтрат полігону поділиться на потік очищеної води, якого буде десь 70%, і висококонцентрований залишок – 30%, які надалі будуть потрапляти знову на полігон. Запропонована система працює в автоматичному режимі з дистанційним моніторингом за допомогою обладнання Siemens. Режим роботи установки – постійний, з можливістю зупинки технологічного процесу. Продуктивність установки – 50-60 тис. кубів на рік. Строки поставки обладнання з установкою, пусконалагоджувальними роботами, навчанням персоналу – орієнтовно два роки. Ціна – 1,1-1,15 млн євро», - розповів начальник управління житлового господарства.

Заступник мера Сергій Кондратюк підкреслив, що проєкт дуже потрібний, але дороговартісний, міська влада сподівається отримати для його реалізації кошти з державного бюджету, або від іноземних донорів.

Нагадаємо, на сесії міської ради 23 лютого 2023 року мер Сергій Сухомлин сказав, що у Житомирі вже працює сміттєпереробний завод, урочистого відкриття не було.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2020 року мер Житомира розповідав, що після будівництва сміттєпереробного заводу можна буде розпочати процес рекультивації житомирського сміттєзвалища.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полігон сміттєзвалище сміття міськрада комісія Гуменюк ТПВ фільтрат 
Матеріали по темі