Місто

У Житомирі розслідують кримінальну справу щодо забудови на розі Київської та Театральної: зловживання і підроблення

26 October 2023, 16:11

У Житомирі, на розі вулиць Київської та Театральної, продовжують зводити будівлю. Тут є чотири поверхи, де вже встановлюють вікна. На початку вересня мер Житомира Сергій Сухомлин заявив, що дозвільних документів у забудовника немає, тому питання будуть вирішувати через суд.

Яка ситуація зараз зі скандальною забудовою, 26 жовтня журналісти Житомир.info запитали у начальника профільного управління.

«Декларація на будівництво цього об'єкту була зареєстрована ДАБІ області, якщо не помиляюся, у 2014 році. Потім вона була скасована, потім були суди, і потім вона була відновлена, але в рамках того проєкту, який був раніше і у 2017 році проходив громадські слухання. Щодо того, що зараз будується: наших працівників залучали правоохоронні органи для огляду цього об'єкта. За результатами цієї кримінальної справи будуть прийматися відповідні рішення», - розповідає начальник управління державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради Олександр Магдюк.

Коли саме була відкрита кримінальна справа у поліції відмовилися розголошувати, але підтвердили, що проводять досудове розслідування.

«Слідчі ГУ НП в Житомирській області проводять досудове розслідування за ч. 1 ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою, або службовим становищем), також ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 1 ст. 364-1 (Зловживання повноваженням службовою особою, юридичною особою приватного права незалежно від організаційно-правової форми), а також ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України (Підроблення документів, печаток, штампів, бланків та збут, або використання підроблених документів, печаток, штампів). У межах кримінального провадження перевіряється законність надання містобудівельних умов та обмежень на об'єкт будівництва. Йдеться про магазин з приміщеннями громадського призначення на земельній ділянці, яку надано в постійне користування в обласному центрі», - говорить інспектор відділу комунікації ГУНП у Житомирській області Олена Потопальська.

Нагадаємо, 22 лютого 2022 року в міській раді на засіданні робочої групи мешканці прилеглих до будівельного майданчика будинків вимагали провести громадські слухання, а директор юридичного департаменту Євгеній Черниш інформував, що міська влада готує позов до суду, бо ПП «Творчо-виробничий центр «Олеся» (зараз належить ТОВ «АТБ-Інвест»), яке почало будівництво на розі Київської та Театральної, має лише декларації про початок будівельних робіт 2013 року.

Втім, за два дні росія відкрито напала на Україну і позов до суду так і не направили, а забудовник продовжив будувати.

Як повідомляв Житомир.info, весною 2021 року скандальновідому ділянку на розі Київської – Театральної огородили будівельним парканом. У червні мер Сергій Сухомлин розповідав, що на розі вулиць Київської – Театральної буде багатоповерхова адміністративна будівля на три чи чотири поверхи. На сесії 23 вересня депутати Житомирської міської ради надали згоду приватному підприємству «Творчо-виробничий центр «Олеся» на виготовлення технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки площею 0,4 га на вул. Київська, 6.

В грудні 2021 року на будівельному паркані з’явився паспорт об’єкта – «магазин з приміщеннями громадського призначення»: малюнок був аналогічний макету торговельно-офісного центру з оглядовим майданчиком, який ще в жовтні 2017 року демонстрував головний архітектор Житомира Юрій Безбородов як пропозицію інвестора.

До цього, у 2013 році розгорівся конфлікт навколо будівництва на розі Київська – Театральна магазина «АТБ». У 2014 головний архітектор міста заявив, що товариство будує безлику коробку-ангар замість офісного центру на 7 поверхів. У серпні 2015 активісти презентували проєкт «Скверу героїв», який пропонували побудувати в Житомирі на місці скандального «АТБ», розроблений архітекторами та скульпторами. 13 квітня 2016 року громадські активісти та небайдужі житомиряни почали готувати майданчик під сквер на місці колишнього «АТБ» і збирали кошти. Ввечері 29 червня цього ж року на ділянці з’явилися чоловіки у військовій формі і поставили там залізний вагончик заявивши, що вони проти скверу, бо на цьому місці можуть побудувати будинок з квартирами для учасників АТО. Пізніше скандальну ділянку на Київській, 6 знову огородили зеленим парканом, який обнесли банерною сіткою із написами «Ми любимо Житомир! Житомир – це ми!», але згодом паркан зняли, а на вільній земельній ділянці паркувалися автівки. Щодо судових позовів, то 28 лютого 2014 року Корольовський районний суд постановив визнати незаконним та скасувати п. 2.5 рішення 17 сесії 21 скликання Житомирської міської ради від 26 лютого 1993 року про надання в користування ТВЦ «Олеся» земельної ділянки по вул. Київській, 6 у м. Житомирі площею 0,4 га. Представники ТВЦ «Олеся» оскаржили рішення суду першої інстанції і в липні 2017 апеляційний суд Житомирської області у справі щодо скандального будівництва АТБ ухвалив рішення на користь ТВЦ «Олеся».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: будівництво Театральна Київська забудова сквер поліція зловживання підроблення  
Матеріали по темі