Місто

У Житомирі працюють над Концепцією розвитку велосипедної інфраструктури: хочуть зробити велосмуги на трьох перехрестях

2 November 2023, 14:13

У Житомирі продовжують працювати над розробкою Концепції розвитку велосипедної інфраструктури. Зараз вже розглядають ескізні проєкти організації дорожнього руху на деяких перехрестях.

«Це проспект Незалежності, проспект Миру, вулиця Перемоги, вулиця Київська заходячи в шляхопровід. Це великі, складні перехрестя, які потребують реконструкції. Це були напрацювання в рамках проєкту. Бурхливе було обговорення саме щодо реалізації внесення велоінфраструктури в ці перехрестя. Вони потребують змін, а саме перебудови світлофорних об'єктів. Ще ми говоримо про моделювання, тобто покращення руху, бо на цих трьох перехрестях ми бачимо найбільше скупчення автомобілів. Перехрестя великі та широкі, говориться про розділення наших потоків по смугах під окремі світлофори. Тому це буде великий комплексний проєкт з моделюванням та покращенням руху і громадського транспорту, і автомобілістів, і ще додаються велосипедисти», – розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Дану концепцію будуть брати за основу при реконструкціях та капітальних ремонтах вулиць, що дозволить зробити інфраструктуру міста доступною для велосипедистів, говорить Олександр Шевчук. Також він додає: поки триває розробка документа, у місті однаково з’являтиметься розмітка для велосипедистів.

«Це будуть напрацювання в організації дорожнього руху деяких вулиць, які зараз вже змінюємо і вже наносимо велодоріжки. Наприклад, вулиця Ціолковського. Ще мають бути на вул. Космонавтів та вул. Радивилівська, але управління автомобільних шляхів вже другий тендер оголошує, бо там є зауваження щодо підрядника», - говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Коли саме завершать розробку Концепції не кажуть.

«Наступний етап – це фінальна стадія, проговорення в депутатських комісіях, і виходимо на прийняття самої концепції», - сказав Олександр Шевчук.

У Житомирі все частіше говорять про інфраструктуру для велосипедистів, але щоб зробити її повноцінною потрібен не один рік.

«Я думаю до 2030 року. Сама концепція в рамках програми «Інтегрованого розвитку міст України» до 2030 року, ми повинні зробити повноцінну велосипедну інфраструктуру», - говорить заступник Житомирського міського голови.

Нагадаємо, 2 вересня у Житомирі провели стратегічну сесію з розробки концепції розвитку велосипедної інфраструктури міської територіальної громади. Учасники сесії визначали внутрішні та зовнішні фактори, які впливають на розвиток велосипедного руху в Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, 20 липня 2023 року Житомирська міська рада закликала містян долучатися до опитування щодо створення велоконцепції Житомирської громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велосипед концепція велоінфраструктура Шевчук велоконцепція інфраструктура велосмуга 
Матеріали по темі