Місто

Одні мерзнуть, інші – змушені відкривати вікна, бо гаряче: як у Житомирі працюють котельні на початку листопада

2 November 2023, 15:38

У Житомирі із 16 жовтня триває опалювальний сезон, однак тепло подають не регулярно, у нічний час та по-різному в деяких районах міста. Зокрема, за словами читачів, відмінність полягає в тому, що десь у будинках настільки гаряче, що люди змушені відкривати вікна, в іншому випадку – про подачу тепла лиш чули із новин, адже у домівках холодно.



Скриншот з фейсбук-сторінки Житомир.info під дописом про роботу котелень у нічну пору та заощадження коштів містян завдяки такому режиму.

Тож Житомир.info вирішив поцікавитися у заступника директора КП «Житомиртеплокомуненерго» Руслана Погребняка, яка ситуація з теплопостачанням у місті станом на 2 листопада.

«Враховуючи те, що на вулиці була плюсова температура. Від учора наступило похолодання, у зв’язку із цим у нічний час ми протоплюємо, а вдень температура повітря вище 8 градусів, близько +10 тепла, так як нашим графіком не передбачено та згідно з законом, якщо +8 градусів середньодобова температура, тому графіки всі побудовані, відштовхуючись від цієї температури. Якщо нижче – ми розпалюємо котельні, але стараємося до цього не доводити, починаємо з 10 градусів для того, щоб не опускати температурний режим і санітарні норми витримувати», - каже Погребняк.

Також заступник директора теплокомуненерго зауважив, що на підприємстві не прив’язуються до конкретних годин, аби подавати тепло.

«У Житомирі сьогодні ми зупинили опалювати котельні близько 11 години, протягом дня будемо спостерігати за температурою і, якщо вона знижуватиметься, то котельні вмикатимуть. Робитимуть це вже орієнтовно з 16:30. У нас є диспетчер, який слідкує за температурним режимом на вулиці. До конкретних годин на підприємстві не прив’язуються», - зазначив він.

Що ж стосовно платіжок, то житомирянам хвилюватися не варто, кошти нараховуються лише за час роботи котелень, а не цілодобово.

«Відповідно до роботи котелень начальники подають інформацію, скільки годин працювали, і згідно з їхніми службових, на ту кількість годин роботи і нараховуються виключно за той період, коли надавалася послуга. Крім того, по будинках є лічильники, які також допомагають слідкувати за цим», - додає Руслан Погребняк.

Станом на сьогодні в місті лише 6 будинків лишаються без теплопостачання, «проблемних» практично немає.

«Усього в місті 952 будинки, 946 з них на сьогодні отримують опалення. Є будинки, які по внутрішніх мережах знаходяться на ремонтах, також є близько 11 будинків, на яких працівники теплокомуненерго проводять ремонти на теплових мережах», - зауважує Погребняк.

Зрештою заступник директора Житомиртеплокомуненерго Руслан Погребняк пояснив, чому деякі містяни відкривають вікна у домівках через те, що занадто гаряче, а інші – нарікають на відсутність тепла в оселях.

«Враховуючи те, що не скрізь будинки однаково були підключені до опалення, а в деяких не була нормально проведена робота по запуску їх у роботу (вони є «заповітрені»), тому виходить так, що деякі стоять і не мають циркуляції, тому вони холодні, але з нашого боку туди тепло подається. Тут потрібно відпрацювати ОСББ і управляючим компаніям, вони повинні передивитися свої системи і випустити повітря з них. Є будинки, де, наприклад, по найменшому кільцю тепло пішло, тому перегріваються верхні поверхи, а до нижніх тепло так і не доходить, або ж навпаки. Ми відслідковуємо ці моменти, працюємо на мінімальну температуру, в залежності від температури зовнішнього повітря, перегріватися будинки не мають. Також будинки можуть і самі регулювати ці моменти, голова ОСББ може контролювати це», - стверджує він.

Наостанок у теплокомуненерго закликали у разі проблем із опаленням звертатися в першу чергу до ОСББ та управляючих компаній, вони мають контакти з начальниками дільниць, які їх обслуговують.

Нагадаємо, 27 жовтня директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин розповідав, що в Житомирі тепло до будинків подають лише вночі, тому що цього достатньо, щоб нагріти приміщення до оптимальної температури, переконані в теплокомуненерго. Рогожин запевняв, що такий режим роботи дозволить заощадити житомирянам, адже під час зупинки котелень оплата за опалення не нараховується.

Як повідомляв Житомир.info, з 16 жовтня 2023 року у Житомирі офіційно розпочали опалювальний сезон. Станом на вечір 18 жовтня 2023 року в Житомирі до опалення були підключені 853 будинки. У закладах освіти тепло збиралися подати наступного дня. А з 21 по 23 жовтня 2023 року у Житомирі призупиняли опалення через різке потепління.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тепло теплокомуненерго опалення опалювальний сезон Житомиртеплокомуненерго Погребняк 
Матеріали по темі