Місто

Вартість борщового набору в Житомирі: як змінилися ціни та скільки коштує приготувати борщ вдома

14 November 2023, 18:49

Борщ національна страва, яку кожен готує по-різному, але переважно використовуються ті самі продукти: картопля, капуста, морква, цибуля, буряк, помідори й, звісно, м'ясо. А скільки зараз коштує борщовий набір, 14 листопада дізнавалися журналісти Житомир.info.

На Житньому ринку чималий вибір овочів. Про ціни, розповідає одна з продавчинь.

«Ціна на борщовий набір, я думаю не дорога, зараз помірна у зв'язку з сезоном, з тим, що тільки саме зібрали урожай всього хватає, дефіциту немає. Цибулька 20 грн/кг, морковка також 20 грн/кг, бурячок 15 грн/кг, капуста стара 10 грн, молода по 40 зараз, хто, що бажає», – каже продавчиня Ярослава.

Цінник на картоплю починається від 8 грн до 20, є цибуля за 15 грн, а найдешевші помідори знайшли за 85 грн. Деякі продавчині пропонують товар, вирощений власноруч. Домашні овочі коштують дешевше.

«Ну ми продаємо по 9 грн, якщо беруть більше по 8, найдешевша ціна 5 грн, це на капусту, а з морквою так само, якщо потрошечки беруть, то по 15 гривень, якщо більше то 10 грн, ще більше, ще дешевше» – розповідає продавчиня Альона.

А ось ціни на м'ясо на ринку різняться, зокрема цінник на ребра стартує від 160 грн до 200 грн.

«Не змінилися ціни, м’ясо не дорого 160-170 грн, биток 180 грн з м'якоттю, ціни не дорожчають», – каже продавчиня Наталія.

«Ребро 200 грн, цілим ребром 180, таке 150-130, м'ясо 180», – каже продавчиня Віра.

Отже, щоб приготували 3 літри борщу, в листопаді прийдеться заплатити 104 грн 65 копійок, якщо будете брати найдешевші продукти.

А ось ще в травні 2023 року такий самий борщовий набір коштував дорожче – 132 гривні 25 копійок. Але як зазначають продавчині, взимку варто очікувати зростання цін.

Нагадаємо, 14 листопада головне управління статистики у Житомирській області повідомило про те, що в жовтні цього року в області дешевшали крупи, соняшникова олія, цукор, рис, мінеральні води та свинина, а зростали ціни на яйця, молоко, сир, овочі та рибу.

Як повідомляв Житомир.info, 12 травня 2023 року вираховували вартість борщового набору з продуктів на Житньому ринку в Житомирі, тоді продавчині скаржились, що ціни ростуть, а от платоспроможність покупців не підвищується.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: борщ борщовий набір Житній ринок ціни ціни у Житомирі на борщовий набір ціна  
Матеріали по темі