Події

Голові ОТГ Житомирської області повідомили про підозру через «кришування» незаконного видобутку піску на місцевих кар’єрах

29 November 2023, 12:10

На Житомирщині СБУ викрила голову Швайківської тергромади на кришуванні незаконної розробки надр.

На Житомирщині СБУ заблокувала незаконний видобуток корисних копалин у промислових масштабах.

Про це 29 листопада повідомляє Управління СБ України в Житомирській області.

«Щомісяця прибутки організаторів піщаного бізнесу сягали мільйонів гривень. Організував «промисел» на землях сільськогосподарського призначення Бердичівського району місцевий підприємець. За даними слідства, «кар’єр» був облаштований на двох земельних ділянках Швайківської територіальної громади, орендованих підконтрольним організатору фермерським господарством. Ще весною ц.р. ділки зняли ґрунтовий покрив на майже 1,4 тис. кв.м і за допомогою важкої техніки почали масштабний незаконний видобуток корисних копалин», - йдеться в повідомленні.

Задокументовано, що для «прикриття» діяльності незаконного кар’єру організатор залучив голову місцевої громади (за сумісництвом колишнього місцевого аграрія та ексдепутата Бердичівської райради).

За мовчання, невтручання і «залагодження» проблем із місцевими активістами посадовець отримував винагороду – відсоток від вартості видобутого.

За оперативними даними, у найбільш вдалі дні із кар’єру вивозилося до 1000 тонн піску на півмільйона гривень. «Десятину» від цієї суми отримував голова місцевої тергромади – на банківську карту.

Щоб «партнер» не надурив, посадовець навіть приставив до нього свого «представника», який контролював та звітував про масштаби видобутку.

Під час санкціонованих обшуків у серпні ц.р. за місцями фактичної діяльності підприємств, у помешканнях фігурантів справи та їхніх автівках, а також на підпільному «кар’єрі» вилучено:

  • оригінали фінансово-бухгалтерських документів, договори, журнали обліку і акти приймання-передачі товару, інші документальні матеріали,
  • комп’ютерну техніку та печатки фірм-учасниць оборудки,
  • понад 2,4 млн гривень у гривневому еквіваленті,
  • 8 одиниць техніки,
  • більше 2 тисяч куб м незаконно видобутого піску.

На підставі зібраних СБУ доказів голові громади повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою),
  • ч.5 чт.27, ч.3 ст.240 (пособництво незаконному видобуванню корисної копалини місцевого значення у великому розмірі за попередньою змовою групою осіб),
  • ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем).

Це не перша підозра від СБУ народному обранцю – наразі на розгляді в суді перебуває справа про колабораційну діяльність фігуранта.

Комерсанту-організатору схеми також повідомлено про підозру в організації незаконного видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі за попередньою змовою групою осіб (ч.3 ст.27, ч.3 ст.240 ККУ).

Двом його спільникам-безпосереднім виконавцям злочину інкримінується вчинення аналогічного злочину.

Нанесена навколишньому середовищу шкода та збитки, завдані незаконними діями зловмисників державним інтересам, доуточнюються у межах кримінального провадження.

Документування оборудки проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими ГУ Нацполіції області за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Зауважимо, згідно з даними сайту Швайківської ОТГ, сільським головою громади з листопада 2020 року є Габріел Мкртчян Карленович.

Нагадаємо, 16 серпня у поліції інформували, що у Бердичівському районі викрили чоловіків, які організували бізнес на піску: вилучили понад 1,3 млн грн, кілька тисяч доларів та 7 автівок. Попередньо встановлено, що 39-річний бердичівлянин, змовившись з посадовою особою громади, запровадив видобуток піску на двох земельних ділянках у Бердичівському районі. Інший, 55-річний чиновник, здійснював контроль над масштабами діяльності. Чоловікові звітували про проведену роботу, надсилаючи фотознімки з місць видобутку. Надалі пісок продавали.

Як повідомляв Житомир.info, 5 липня 2023 року прокуратура та СБУ повідомили, що 55-річний голова однієї з сільських рад Бердичівського району отримав підозру у поширенні публічних закликів до підтримки рішень та дій держави – агресора (ч. 1 ст. 111-1 КК України): «Підозрюваний, перебуваючи біля блокпоста, встановленого поруч з адміністративною будівлею сільської ради, висловив невдоволення спорудженням захисного інженерного об’єкта та роздратовано наказав розібрати його. Сільський голова закликав людей «не кіпішувати», коли прийдуть «руcскіє», бо їм треба Київ. Він переконував присутніх, що «будєм жіть і работать прі другой власті, нам бєз разніци».

Цього ж дня голова Швайківської сільської ради Бердичівського району Габріел Мкртчян розповів про обшуки в його оселі та прокоментував звинувачення у поширенні публічних закликів до підтримки дій держави-агресора.

Під час засідання 21 вересня 2023 року суд допитав свідків обвинувачення: члени територіальної оборони підтвердили, що голова ОТГ в березні 2022 року перебуваючи біля блокпоста у центрі села закликав людей не чинити опору, коли зайдуть російські війська, а також висловився про те, що селянам байдуже, за якої влади працювати.

17 жовтня 2023 року в Бердичівському міськрайонному суді відбувся допит сімох із восьми заявлених свідків сторони захисту у справі про колабораційну діяльність, у якій обвинувачено сільського голову – свідки запевняли, що не чули його висловлювань на підтримку рф.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ Мкртчян колаборант колабораціонізм голова сільради Швайківка Бердичівський район пісок підозра видобуток піску 
Матеріали по темі