Місто

Житомиряни можуть безкоштовно отримати станції моніторингу якості повітря

20 December 2023, 14:52

Житомиряни можуть долучитися до контролю якості повітря у місті. Спеціальні станції для вимірювання безкоштовно надає громадська мережа «ЛУН Місто AIR». Зараз у Житомирі встановлено п’ять таких приладів.

«Наша станція складається з двох частин – «носик», де знаходяться наші сенсори та «мізки», які під'єднуються до WI-FI та далі передаються дані. Також ми додатково встановили туди датчики температури та вологи. Ми відправляємо станцію користувачу, він самостійно встановлює на вікно своєї квартири й під'єднується до мережі. Дані – це індекс якості повітря (AQI), він має певну градацію з кроком у 50 одиниць. Від 0 до 50 – це чисте повітря, від 50 до 100 – це прийнятне, чим вищий цей показник, тим більшій кількості людей не бажано виходити на вулицю», – розповідає співрозробник громадської мережі «ЛУН Місто AIR» Андрій Антоненко.

«Хочу підкреслити, що станції ми місту надаємо безкоштовно, їх підтримка також за наші кошти. Це соціальна ініціатива, тому гроші з бюджету не виділяються», – каже кураторка «ЛУН Місто AIR» Анна Денисенко.

Подивитися на показник якості повітря у Житомирі можна онлайн на сайті, тут можна й порівняти його з іншими містами. Також є чат-боти.

«У нас є Telegram-бот, Viber-бот, також надаємо особистий Telegram-бот, який відповідає за особисту станції, щоб було зручніше користуватися», – додав співрозробник громадської мережі «ЛУН Місто AIR» Андрій Антоненко.

Показники змінюються у реальному часі, якщо завищений рівень тримається, то можна звернутися до міськради.

«Наприклад, за допомоги таких станцій виявили певне забруднення, можна звернутися до міської ради. Ми можемо виїхати спільно з акредитованою лабораторією і зробити дослідження атмосферного повіряння, воно буде більш розширене. Це робиться для того, щоб зрозуміти звідки йде джерело викиду», – говорить начальниця відділу екології та природних ресурсів Житомирської міської ради Поліна Червінська.

Розробники розповідають, як житомиряни можуть отримати пристрій.

«У нас є сайт, на який потрібно перейти, далі треба заповнити гугл форму: ваше ім'я, де плануєте встановити станцію, ваш номер телефону, чому хочете встановити станцію, вказати чим займаєтеся, можливо у вас наукова робота з цим пов'язана. Орієнтуємося ми по місцю, щоб дві станції в одному місці не стояли. Потім орієнтуємося на якому поверсі буде розташовано, і взагалі чи зможе людина встановити цю станцію, бо ми орієнтуватися на металопластикові вікна, а деякі люди їх не встановлюють поки, і встановити станцію для них буде проблематично», – пояснює співрозробник громадської мережі «ЛУН Місто AIR» Андрій Антоненко.

Зазначимо, що так станції працюють вже в 11 містах України.

Як повідомляв Житомир.info, 3 жовтня 2023 року у Житомирі значно погіршилася якість повітря.На інтерактивній мапі, яка показує рівень якості повітря, було видно, що у двох точках заміру в Житомирі – вул.Свободи, 90 та вул.Чуднівська, 120 – якість повітря 3 жовтня після 6-ї години ранку почала погіршуватися і досягла помаранчевої позначки «шкідливе для чутливих груп населення». Обидві адреси розташовані на західній околиці Житомира.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: станція повітря моніторинг ЛУН Антоненко Червінська Денисенко ЛУН Місто AIR 
Матеріали по темі