Місто

Житомирські ОСББ розповіли, як заощаджують завдяки енергомодернізації будинків

27 December 2023, 15:12

В деяких ОСББ Житомира мешканці сплачують менше за тепло, бо модернізували свій будинок скориставшися державною програмою «Енергодім».

«У нас вийшов тариф за листопад 13 грн 80 коп. за 1 кв. м, якщо взяти динаміку з 2017 року, то тоді було 19 грн, але енергоресурс був інший, ціна газу та світла. Наприклад, у 2018 році була ціна 24 грн, а у 2019 році 16 грн, 2020 році 19 грн, у 2021 році 21 грн, а у 2022 році було 27 грн. Тобто різниця між 27 грн і 13 грн, і це враховуючи, що електроенергія зараз 2,60 грн, а тоді 1, 80 грн, тобто економія йде вже з перших місяців. Цей будинок один з перших, які потрапили в 500 будинків модернізації пакета Б, тут йде комплексне утеплення. Цього року ми виконали перший етап – це модернізація дахової котельні», - розповідає голова правління ОСББ «Трикотажник» Ольга Мельничук.

Така модернізація обійшлася у 4,6 млн грн, більше ніж 3 млн грн грантові гроші Фонду енергоефективності. У 2024 році ОСББ планує реалізувати наступний етап – утеплення. Крім того, у цьому будинку замінили насосну станцію.

«В даному приміщенні у нас насосна станція підживлення тиску у води. Так, як у нас 10 поверхів і плюс котельня, то нам недостатнього того тиску, який надає місто, тому без насосної станції даний проєкт був не можливий. Тому в рамках проєкту зробили модернізацію насосного обладнання», - пояснює голова правління ОСББ «Трикотажник» Ольга Мельничук.

А ось ОСББ «Шевченка 43» виконали весь комплекс робіт по енергомодернізації й зараз на фінальному етапі.

«15, 5 млн грн – це лише утеплення, плюс вікна 3,5 млн грн, ще ІТП 2,5 млн грн. Після нового року продовжимо, будемо на весні завершувати. Коли ми утеплили, то в хаті було 28 градусів, до мене люди телефонували та казали, щоб збавляли, бо не можливо було спати. Економію побачимо в лютому», - розповідає голова правління ОСББ «Шевченка 43» Віталій Остапчук.

Голова правління ОСББ «Шевченка 43» говорить, що у реалізації проєкту для них важлива фінансова підтримка з міського бюджету.

«Прошу міську раду продовжити на 2024 рік відшкодування від зроблених заходів 10%, які були й в цьому році», - каже Віталій Остапчук.

Фахівчиня профільного управління пояснює, яку підтримку з бюджету Житомира отримали ОСББ цього року в рамках програми «Енергодім».

«Коли розпочалася війна банки перестали кредитувати ОСББ. У нас є п'ять ОСББ, які взяли на себе сміливість продовжувати виконання цієї програми, це величезний тягар на співвласників, тому вони звернулися до органів місцевого самоврядування, щоб їх фінансово підтримали. Гроші, які були у нас закладені на відсотки, ми перекинули 2 млн грн на фінансову підтримку ОСББ по верифікованих заходах. Верифіковані – це, коли ОСББ частково виконує роботи, подає на Фонд, який все перевіряє і надає повідомлення про схвалення цих робіт, і тоді 10% верифікованих заходів ми відшкодовуємо», - говорить головний спеціаліст управління муніципального розвитку Житомирської міської ради Ольга Цал-Цалко

Загалом у Житомирі програмою «Енергодім» скористалося 17 багатоквартирних будинків.

Нагадаємо, що станом на 11 лютого 2022 року у Житомирській області шість громад підписали меморандуми з Фондом енергоефективності.

Як повідомляв Житомир.info, 11 лютого 2020 року пресслужба міської ради повідомила, що мер Житомира підписав меморандум про співпрацю з ДУ «Фонд енергоефективності»: у межах партнерства передбачена реалізація масштабних проєктів програми підтримки енергоефективності в багатоквартирних будинках «Енергодім».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОСББ енергозаощадження енергомодернізація Енергодім Мельничук Остапчук Цал-Цалко будинок 
Матеріали по темі