Місто

У житомирському Свято-Михайлівському соборі завершили розпис, над яким працювали понад два десятиліття

2 January 2024, 15:00

У житомирському Свято-Михайлівському кафедральному соборі завершили розпис великої зали. Як розповідає настоятель, роботи розпочалися ще у 2000 році, спочатку відновлювали притвор, далі центральну частину, стіни, купол та вівтар, і ось на кінець 2023 року храм мав зовсім інший вигляд.

Малюнки на стінах є унікальними та суто українськими.

«Все те, що ми зараз бачимо у храмі – це суто український стиль, який забороняв Петро І, Катерина II. Важливо те, що в українському стилі показано суто Євангельські події. Дуже важливо, що воно більш реалістично до нашого розуміння нашого життя. Ісус Христос казав: «Я є виноградна лоза, отець мій виноградар». Ви бачите всі розписи на тлі виноградної лози. Виноградна лоза – це царство Боже. Далі є петриківський розпис, є багато зображень наших українських козаків, які дуже багато жертвували на храми та боролися за чистоту православ'я», – розповідає отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

В храмі розповідають й про давні розписи, які вдалося реставрувати.

«У нашому храмі є розписи, які залишилися з того часу, коли у 1961 році закрили храм і повністю знищили розписи. Залишилася лише ікона «Успіння Матері Божої», ікона «Моління у чаші», і все, що бачите у куполі – це небо, янголи. Ми все це відновили, наші автентичні розписи, які були, коли збудували храм», – сказав отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Наостанок настоятель храму сказав, що відновлення храму – це була мрія прихожан, яка здійснилася.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році у Свято-Михайлівському соборі показали ескізи майбутніх розписів вартістю 150 тисяч доларів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: храм розпис Бойко отець малюнок ікона купол 
Матеріали по темі