Місто

Житомирська водонапірна вежа в очікуванні реставрації стала простором для культурних та мистецьких заходів

5 January 2024, 16:02

Водонапірна вежа є візитівкою Житомира, яку планували зробити центром туризму та культури шляхом реставрації у 2019 році. Через пандемію, а згодом повномасштабну війну в Україні, реставраційні роботи постійно переносили.

5 січня ми дізнавалися, в якому стані знаходиться вежа та як її використовують.

«Водонапірна вежа зараз стала таким осередком мистецтва та волонтерства у Житомирі з 2020 року на день святого Миколая ми вперше відкрили вежу для людей саме мистецькою виставкою. До того, багато волонтерів прийшли розчищати від сміття і приводити в такий стан, щоб тут можна було щось проводити і уже третій рік поспіль тут відбуваються мистецькі події. Під час війни за 2022 та 2023 роки тут було проведено вже 10 великих виставкових проєктів», – говорить голова ГО «Цілком природно» та куратор виставкових проєктів Ілля Грицанюк.

Нині реставрація призупинена, проте «Агенція розвитку міста» шукає грантові кошти, щоб почати проводити реставраційні роботи не чекаючи закінчення війни.

«Вже є готова проєктно-кошторисна документація. Старт робіт мав відбутися у червні 2022 року. По всім зрозумілій причині, через вторгнення Росії в Україну, ці роботи були відкладені на невизначений період. Адже зараз є багато інших пріоритетних напрямків. Зараз ми йдемо таким шляхом, що ми разом з «Агенцією розвитку міста» шукаємо грантові кошти, які можна було б завести сюди і розпочати якісь роботи не чекаючи кінця війни. Зробити хоча б мінімальні втручання в те, щоб не потрапляла волога в середину, щоб залатати або ж замінити вікна. Це насправді один з найдорожчих моментів в цій вежі, це саме вікна. Тому що, вони мають бути саме такими, саме дерев'яними, саме такої вітражної конструкції, бо це є пам’ятка архітектури місцевого значення. У 2023 році ми виграли в рамках «Майстерні міста» невеличке фінансування для того, щоб обладнати ось цей поверх такими виставковими конструкціями для того, щоб можна було вивішувати картини. Також придбали мольберти для того, щоб картини можна було ставити в різних неочікуваних місцях вежі», – розповідає куратор виставкових проєктів Ілля Грицанюк.

На період зими вежу зачиняють, через відсутність опалення в приміщенні. Але, коли стане тепліше, двері вежі будуть відкриті для всіх відвідувачів за умови символічного донату на ЗСУ.

«У теплу пору року вежа буде відчинена у вихідний - субота та неділя. Тут працюють волонтери для того, щоб показати житомирянам або гостям міста мистецтво. Показати людям саму вежу, дати людям доступ до неї, а також зібрати кошти на підтримку митців, які зараз воюють і захищають нас у лавах ЗСУ», – каже Ілля Грицанюк.

Нагадаємо, 20 липня у Житомирській водонапірній вежі відкрили артпроєкт «Незламна» присвячений незламності України, українських людей, а також водонапірної вежі, яка є свідком вже третьої великої війни на теренах України за останні сто років.

Як повідомляв Житомир.info, реконструкція водонапірної вежі мала розпочатися ще наприкінці 2019 року, але через те, що тендер довелося грати повторно, початок робіт перенесли на 2020 рік. На початок відповідних будівельно-монтажних робіт з міського бюджету виділили 2 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водонапірна вежа вежа Грицанюк виставка захід мистецтво реставрація 
Матеріали по темі