Суспільство

У Житомирській області зараз зареєстровані майже 90 тисяч ВПО, з яких чверть – діти до 18 років

19 January 2024, 15:52

В Житомирській області станом на 18 січня 2024 року зареєстровані 88 тис. 674 особи зі статусом ВПО.

Така інформація міститься в публічному дашборді кількісних показників внутрішньопереміщених осіб, який з минулого року відкрило Мінсоцполітики.

«Цей інструмент призначений для забезпечення максимальної прозорості та відкритості у сфері моніторингу переміщень громадян в межах нашої країни. Також такий аналітичний інструмент дозволяє зробити соціальну сферу більш стійкою, зрозуміти й оцінити потреби ВПО та зробити гуманітарне реагування ефективнішим», - нагадує Міністерство соціальної політики.

За допомогою цього дашборду можна переглянути:

агреговану кількісну інформацію стосовно зареєстрованих ВПО;

дані ВПО у вигляді картографічної візуалізації на рівні регіонів України;

інформацію стосовно вікового та статевого розподілу зареєстрованих ВПО у розрізі регіонів України;

дані щодо ВПО у розрізі соціальних категорій (багатодітні сім'ї, одинокі батьки, безробітні, вагітні жінки, діти без супроводу, діти до 18 років, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-особи з інвалідністю, жінки/чоловіки, недієздатні особи, одержувачі соціальної допомоги, особи над якими встановлено опіку, особи з хронічними захворюваннями, пенсіонери, цивільні особи, дієздатність яких обмежена.

Дані динамічно змінюються і також подаються у розрізі регіонів України.

Щодо даних по Житомирській області, то з 88 тис. 674 зареєстрованих ВПО, 23 тис. 716 – діти до 18 років, майже 60% - жінки. Щодо вікових груп, то найбільша (14 тис. 325) – віком 31-40 років, осіб старше 60 років – 17 тис. 498. Серед внутрішньопереміщених осіб, які зареєструвалися у Житомирській області, є 2 тис. 111 осіб з інвалідністю (дітей та дорослих) та 114 багатодітних родин.

Скриншот з дашборду Мінсоцполітики

Нагадаємо, у серпні 2023 року при Житомирській ОВА розпочали формувати раду з питань внутрішньо переміщених осіб: ВПО та представників громадських об’єднань запрошували подавати заявки та документи для створення ради. Розпорядженням начальника ОВА від 30 серпня 2023 року був затверджений персональний склад ради, яку очолила депутатка Житомирської міської ради від партії «Слуга народу» Ірина Гладка.

На позачерговому засіданні виконкому Житомирської міської ради 25 грудня 2023 року проголосували за створення Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб: у її складі має бути 18 людей, з яких 9 – внутрішньо переміщені особи, одна з яких буде головою ради. На 23 січня 2024 року заплановані установчі збори з формування складу Координаційної ради з питань ВПО.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 1 вересня 2023 року у Житомирській області знайшли прихисток більш як 63 тисяч ВПО, найбільше – з Донецької області. Більшість внутрішньо переміщених осіб оселилося у Житомирському районі — 29 896.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінсоцполітики переселенці ВПО  
Матеріали по темі