Суспільство

Понад 5 млн грн втратила громада через незаконні забудови біля річки у райцентрі Житомирської області

20 January 2024, 16:58

У прибережній смузі річки Уж в Коростені ведеться активна незаконна забудова та комерційна діяльність. Громада втратила більше як 5 мільйонів гривень.

Про це 19 січня повідомила пресслужба Державної аудиторської служби України.

«У Коростені на Житомирщині ведеться активна незаконна забудова та комерційна діяльність у прибережній захисній смузі річки Уж. Це з’ясувалося під час планового аудиту Коростенської міської територіальної громади. Виявлено чисельні випадки порушень вимог земельного та водного законодавства. У результаті територіальна громада втратила активів на загальну суму понад 5 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Як повідомила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва, висновки Держаудитслужби підтвердили фахівці Держгеокадастру у Житомирській області щодо забудови на березі річки та порушень земельного та водного законодавства.

«Держгеокадастр підтвердив результат нашого аудиту. Виявлено випадки порушення законів - всі вони стосуються берегів Ужа. Матеріали перевірок та встановлені факти зловживань в обов’язковому порядку ми передамо до правоохоронних органів», - розповіла голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Як свідчать результати аудиту, деякі земельні ділянки поблизу Ужа використовуються для здійснення комерційної діяльності: на відстані близько 10 м від річки розташовано гостьовий будинок «Монако» та об’єкти туристичної інфраструктури ТОВ «ОНТАРІО-2018», безпосередньо на березі, на землях комунальної власності, розташовані альтанки. Натомість у Коростенській міськраді наполягають, що дозвіл на їх встановлення нікому не надавали.

Огляд інших 20 водних об’єктів (загальною площею 102,2 га водних дзеркал) показав, що гідротехнічні споруди використовуються без оформлення документів, договорів оренди та дозволів на спецводокористування.

Як повідомляв Житомир.info, весною 2021 року ділянку на розі Київської – Театральної у Житомирі огородили будівельним парканом. У червні мер Сергій Сухомлин розповідав, що на розі вулиць Київської – Театральної буде багатоповерхова адміністративна будівля на три чи чотири поверхи. На сесії 23 вересня депутати Житомирської міської ради надали згоду приватному підприємству «Творчо-виробничий центр «Олеся» на виготовлення технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки площею 0,4 га на вул. Київська, 6.

В грудні 2021 року на будівельному паркані з’явився паспорт об’єкта – «магазин з приміщеннями громадського призначення»: малюнок був аналогічний макету торговельно-офісного центру з оглядовим майданчиком, який ще в жовтні 2017 року демонстрував головний архітектор Житомира Юрій Безбородов як пропозицію інвестора.

На початку вересня 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин заявив, що дозвільних документів у забудовника немає, тому питання будуть вирішувати через суд. Станом на жовтень 2023 року на цьому місці продовжували зводити будівлю та встановлювати вікна.

До цього, у 2013 році розгорівся конфлікт навколо будівництва на розі Київська – Театральна магазина «АТБ». У 2014 головний архітектор міста заявив, що товариство будує безлику коробку-ангар замість офісного центру на 7 поверхів. У серпні 2015 активісти презентували проєкт «Скверу героїв», який пропонували побудувати в Житомирі на місці скандального «АТБ», розроблений архітекторами та скульпторами. 13 квітня 2016 року громадські активісти та небайдужі житомиряни почали готувати майданчик під сквер на місці колишнього «АТБ» і збирали кошти. Ввечері 29 червня цього ж року на ділянці з’явилися чоловіки у військовій формі і поставили там залізний вагончик заявивши, що вони проти скверу, бо на цьому місці можуть побудувати будинок з квартирами для учасників АТО. Пізніше скандальну ділянку на Київській, 6 знову огородили зеленим парканом, який обнесли банерною сіткою із написами «Ми любимо Житомир! Житомир – це ми!», але згодом паркан зняли, а на вільній земельній ділянці паркувалися автівки. Щодо судових позовів, то 28 лютого 2014 року Корольовський районний суд постановив визнати незаконним та скасувати п. 2.5 рішення 17 сесії 21 скликання Житомирської міської ради від 26 лютого 1993 року про надання в користування ТВЦ «Олеся» земельної ділянки по вул. Київській, 6 у м. Житомирі площею 0,4 га. Представники ТВЦ «Олеся» оскаржили рішення суду першої інстанції і в липні 2017 апеляційний суд Житомирської області у справі щодо скандального будівництва АТБ ухвалив рішення на користь ТВЦ «Олеся».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: будівництво земля Коростень Уж бізнес збитки незаконне будівництво забудова держаудит Басалаєва 
Матеріали по темі