Місто

Хто міняв двері та віконниці у житомирському будинку-музеї академіка Корольова – меценат чи підрядник за бюджетні кошти

24 January 2024, 17:04

Тиждень тому журналісти Житомир.info робили сюжет про об’єкти програми «Велика реставрація», яка розпочалася у 2021 році. Зокрема, єдиним з чотирьох, який встигли зробити до повномасштабного російського вторгнення, був меморіальний будинок-музей Сергія Корольова.

Нагадаємо, у серпні 2021 був оголошений тендер на ремонтно-реставраційні роботи меморіального будинку-музею імені С.П. Корольова з очікуваною вартістю 1 млн 033 тис. 458 грн. Єдиним учасником закупівлі було ТОВ «Будівельний альянс монтажпроект», яке в липні 2018 року було зареєстроване в Житомирі зі статутним капіталом 500 тис. грн, основним видом діяльності – будівництво житлових та нежитлових приміщень і з квітня 2021 року належить Гринкевичу Роману Ігоровичу.

2 вересня 2021 року з фірмою уклали договір на виконання ремонтно-реставраційних робіт меморіального будинку-музею академіка С.П. Корольова до кінця 2021 року за 1 млн 032 тис. 438,50 грн: 930 тис. грн з державного бюджету і 103 тис. грн з місцевого бюджету. Строк дії договору не продовжували, до кінця 2021 року підряднику заплатили всю зазначену суму: 17 листопада – 309 тис. 731 грн; 28 грудня – 722 тис. 707,49 грн.

У технічному завданні зазначалося, що підрядник має провести електромонтажні роботи, облаштувати зовнішні мережі водопроводу та зовнішні мережі каналізації, замінити двері (6 шт.) та віконниці.

Скриншот з технічного завдання до закупівлі

У відповіді на інформаційний запит Житомир.info нинішній керівник департаменту регіонального розвитку Сергій Сорокін зазначив, що всі роботи по договору були виконані.

«Проєктом було передбачено заміну вхідних та внутрішніх дверей та віконниць, влаштування підйомника для МГН (маломобільні групи населення – ред.), заміну зовнішніх мереж водопроводу та каналізації. Роботи, передбачені вищезазначеним договором, виконані у повному обсязі до кінця 2021 року», - йдеться у відповіді на інформаційний запит редакції.

Приводом для звернення з інформаційним запитом стала інформація від завідувачки будинку-музею академіка Сергія Корольова Ніни Карехіною про те, що вхідні двері вони отримали як подарунок від депутата обласної ради Олександра Ющенка.

«Встановлені двері Олександром Ющенком, він відвідав наш музей, подивився, що двері, які у нас були на той час, не відповідали (історичній) правді, і він нам просто зробив такий розкішний подарунок», - розповідала у сюжеті 18 січня 2024 року Ніна Карехіна.

Вона також згадала, що під час програми «Велика реставрація» депутат розпорядився, щоб на пільгових умовах для музею на фабриці були виготовлені й віконниці. Мова йде про меблеву фабрику «Мірт», генеральним директором та власником якої є депутат обласної ради, голова фракції «Слуга народу» Олександр Ющенко.

Зауважимо, що нові вхідні двері депутат подарував будинку-музею ще до оголошення тендеру на «велику реставрацію» за бюджетні кошти: 12 квітня 2021 року Ющенку вже дякували за встановлені двері – новина з фото на сайті музею космонавтики та на Facebook-сторінці. Цього ж дня директорка музею космонавтики Ірина Дячук розповідала про «унікальну подію»: спонсори провели ремонтно-реставраційні роботи в меморіальному будинку-музеї академіка Сергія Корольова – замінили всю вхідну групу (двері, коробка) і це усе разом з роботою коштувало не менше 30 тис. доларів. Зауважимо, що Ірина Дячук також є депутаткою Житомирської обласної ради від партії «Слуга народу».

Також цікаво, що розповідаючи в січні 2024 року ремонтно-реставраційні роботи завідуюча не згадала про міжкімнатні двері, які мав встановити підрядник, журналісти під час зйомки сюжету їх теж не побачили.

Звертаємося до компетентних органів щодо перевірки ситуації з новини дверима та віконницями у будинку-музеї Корольова – їх подарували чи виготовили за бюджетні кошти під час виконання договору закупівлі, чи може депутату-благодійнику заплатили за вже встановлені елементи, і тоді це вже не подарунок.

Відеоекскурсію меморіальним будинком-музеєм академіка Сергія Корольова, яку наші журналісти робили в січні 2018 року, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей двері тендер Гринкевич департамент ОДА Ющенко будинок-музей реставрація 
Матеріали по темі