Суспільство

Результати перевірок організації харчування у закладах освіти Житомирської області упродовж 2023 року: майже в 440 виявили антисанітарію

15 February 2024, 11:58

У Житомирській області протягом минулого року здійснено 1547 комісійних обстежень та 26 позапланових заходів державного нагляду у навчальних закладах.

Про це 14 лютого повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«На виконання доручень Уряду та відповідно до вимог діючого санітарного законодавства спеціалістами Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за організацією, безпечністю та якістю харчування здобувачів освіти. З даною метою протягом 2023 року спеціалістами Держпродспоживслужби через введення воєнного стану обстеження закладів освіти здійснювались переважно у складі комісій, які створювалися органами місцевої влади та органами місцевого самоврядування», - йдеться в повідомленні.

Так, протягом року здійснено 1547 комісійних обстежень та 26 позапланових заходів державного нагляду за заявами суб’єктів господарювання, із них: в закладах дошкільної освіти здійснено 672 комісійних обстеження та 10 перевірок за заявами суб’єктів господарювання, в закладах загальної середньої освіти - 841 комісійне обстеження та 8 перевірок за заявами суб’єктів господарювання, в закладах професійно-технічної та передвищої фахової освіти - 12 та 8 перевірок за заявами суб’єктів господарювання, в інтернатних закладах - 22 комісійних обстеження. В ході проведених обстежень та перевірок у 439 закладах (28,6% від загальної кількості перевірених) виявлені порушення вимог санітарного законодавства.

«Необхідно відзначити, що виявлені порушення вимог чинного законодавства стосувались переважно недостатнього матеріально-технічного забезпечення харчоблоків, недоліків у стані організації та якості харчування дітей в організованих колективах, зокрема недотримання умов приймання та зберігання продуктів харчування, які швидко псуються, порушення поточності виробничих процесів та технології приготування страв, недотримання погодженого примірного меню, порушення у дотриманні санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках», - зазначають у службі.

Окрім того, в управлінні додають, що спеціалістами Держпродспоживслужби області протягом року опрацьовано та проведено оцінку на відповідність вимогам діючого законодавства 1438 примірних меню щодо організації харчування дітей в різних за типом закладах, які були надані для розгляду, з них погоджено 91% наданих меню. Решта меню відправлена на доопрацювання та усунення виявлених зауважень і невідповідностей. В ході проведених перевірок та обстежень спеціалістами було проаналізовано 471 меню-розклад харчування дітей в різних за типом закладах, у 7% випадків були виявлені порушення щодо виконання норм натурального харчування.

За результатами комісійних обстежень та здійснених позапланових заходів державного нагляду керівникам закладів освіти за виявлені порушення законодавства у сфері санітарного законодавства було надано 415 листів з пропозиціями, на відповідальних посадових осіб було складено 19 протоколів про адміністративне правопорушення, по яких винесено 19 постанов про накладення штрафів; надано 26 приписів про усунення виявлених під час обстежень порушень вимог санітарного законодавства.

Зазначається, що з метою профілактики виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей та персоналу закладів освіти, забезпечення раціонального та повноцінного харчування спеціалістами Держпродспоживслужби області проводилась і відповідна організаційно-методична робота: проведено 600 семінарів із персоналом закладів освіти та дітьми, 324 наради із керівниками закладів освіти, взято участь у 65 нарадах в органах влади та місцевого самоврядування, здійснено 10 виступів на ТБ, опубліковано 272 статті у медіа, проведено 6485 лекцій та бесід.

«Питання забезпечення безпечним та якісним харчуванням дітей в закладах освіти залишається на ретельному контролі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області», - наголошують в управлінні.

Нагадаємо, з початку 2023 року в Житомирській області зареєстрували два спалахи гострої кишкової інфекції, внаслідок якого постраждали дванадцять дітей до 17 років, дев’ять побутових випадків захворювань на ботулізм та один випадок отруєння грибами з летальним наслідком.

Як повідомляв Житомир.info, 21 вересня 2023 року в ліцеї №26 виник спалах гострої кишкової інфекції. Захворіло 7 учнів навчального закладу, 5 хворих знаходилися на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні КУ «Дитяча міська лікарня ім. В.Й.Башека» з діагнозом: «Гастроентероколіт», перебіг захворювання середнього ступеня важкості, 2 хворих перебували на амбулаторному лікуванні. 29 вересня 2023 року фахівець з інтерв’ювання ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Галина Заріцька повідомила, що з дитячої лікарні вже виписали всіх учнів житомирського ліцею №26, а на трьох осіб склали протоколи, зокрема, на відповідальну за організацію харчування, на медичну сестру та керівника навчального закладу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба інфекція кишкова інфекція ліцей учень заклад освіти навчальний заклад комісія 
Матеріали по темі