Місто

Другий рік російського вторгнення у Житомирі: наслідки обстрілів, укриття, сквери та «ухилянти»

24 February 2024, 09:20

Війна в Україні триває десять років і вже два роки – повномасштабне російське вторгнення, яке почалося 24 лютого 2022 року.

Житомир.info робив відеоматеріал до першої річниці повномасштабного російського вторгнення, переглянути можна тут.

На початку другого року російської агресії багато людей вірили, що 2023 рік буде переможним, повірила у це й місцева влада, яка взялася витрачати десятки мільйонів на благоустрій Житомира. Але сподівання виявилися марними, й розчарування вилилося в агресію та пошук внутрішніх ворогів, а місцева влада отримала купу негативу та ультиматуми щодо спрямування коштів на підтримку військових.

Інтенсивність ворожих обстрілів Житомира значно зменшилася й частіше почала з’являтися інформації про роботу ППО в нашій області та збиття ворожих ракет і «шахедів».

Сьогодні пропонуємо огляд подій та настроїв у Житомирі в другий рік великої війни. Яскрава ілюстрація – тогорічна зовнішня реклама в обласному центрі:



Обстріли

За другий рік російського вторгнення у Житомирі було два випадки значних пошкоджень внаслідок ворожих обстрілів: на початку березня 2023 року і наприкінці травня.

В ніч на 9 березня росіяни вдарили по підстанції в Житомирі, внаслідок чого частина міста лишилася без світла і води. У ранковому зверненні мер Сергій Сухомлин повідомив, що Житомир атакували «шахедами». За інформацією начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віталія Бунечка після влучання в області без енергопостачання залишилися майже 150 тисяч абонентів, але, на щастя, минулося без постраждалих.

«Це найскладніша ситуація з початку війни з точки зору забезпечення електроенергією міста Житомира… Передачу електроенергії Укренерго може забезпечити тільки 25% від потреб міста» - сказав на брифінгу вдень 9 березня мер Житомира.

Через атаку «шахедами», яку здійснила росія під ранок 28 травня, у житомирських будинках повилітали та потріскалися вікна і двері у будинках, державних установах, комунальних підприємствах, садочках і ліцеях. На сесії міської ради 30 травня виділили 5 млн грн на ліквідацію пошкоджень після обстрілів.

«Кількість постраждалих будинків – 182, кількість віконних блоків, які потребують заміни – 979, площа віконних блоків – 1777,9 кв.м, кількість постраждалих дверей – 30, їх площа 63,22 кв.м», - розповів на засіданні міськвиконкому 21 липня начальник управління житлового господарства Андрій Гуменюк під час затвердження реєстру постраждалих будинків.


Сквери і дрони

З березня 2023 року управління капітального будівництва Житомирської міської ради взялося за реконструкцію скверів: уклали кілька десятків договорів на проєкти та виконання робіт, витративши сумарно більш ніж 30 млн грн, у планах було облаштування десяти скверів, але один до кінця 2023 року так і недоробили.


Також десятки мільйонів витратили на вкладання плиткою тротуарів на деяких вулицях, зокрема – на Великій Бердичівській, на Покровській, на Шевченка, на Перемоги.

І хоча місцева влада переконувала, що видатки на підтримку ЗСУ – це пріоритет, втім частина житомирян в це не дуже вірила, тим більше, що нову плитку та реконструкцію скверів бачили, а про допомогу захисникам переважно лише чули. Зрештою 16 жовтня у центрі Житомира влаштували акцію з вимогами: «Зброя замість тротуарів», «Не бруківка, а військовим дрони».

Після цього влада почала активніше інформувати про допомогу, яку передають військовим, зокрема, 19 жовтня на майдані Корольова показали куплені за кошти міського бюджету 8 пікапів для мобільних вогневих груп, які укомплектували протидроновими засобами. А наприкінці листопада мер Сергій Сухомлин презентував платформу «Житомирський дрон», на якій можна отримати кошти за зібраний власноруч FPV–дрон або просто задонатити.

Тепер міська рада постійно розповідає про допомогу військовим: лише за перші 1,5 місяця 2024 року прозвітували про передачу допомоги на більш ніж 10 млн грн.

Мобілізація та «ухилянти»

Актуальною темою другого року повномасштабного російського вторгнення стала мобілізація та допомога охочим її уникнути. Резонансна подія сталася на вулиці Гоголівській 8 листопада – конфлікт між перехожим і військовими ТЦК та СП: ввечері цього дня поліція отримала заяву працівника ТЦК про те, що між ним та невідомим чоловіком виник конфлікт, в результаті якого його побили; в офіційному коментарі обласного центру комплектування зазначалося, що мобілізований, який зараз служить в роті охорони Житомирського об'єднаного міського ТЦК та СП, раніше захищав Україну в складі 95-ї окремої бригади ДШВ та отримав поранення; 9 листопада інший учасник конфлікту надав поліції свої пояснення та повідомив про неправомірні дії відносно нього працівників ТЦК.

В Житомирі за рік викрили кілька каналів допомоги «ухилянтам», зокрема, в серпні правоохоронці повідомили про ліквідацію схеми ухилення від військової служби та виїзду за кордон, в якій фігурують: голова обласної військово-лікарської комісії, яка є медичною директоркою обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського, лікар-алерголог пульмонологічного відділення цієї ж лікарні та адвокат.

На початку жовтня у Житомирі викрили голову благодійного фонду у сприянні виїзду військовозобов’язаних за кордон через систему «Шлях», за свої послуги жінка вимагала 1500 доларів або техніку. В грудні справу передали до суду.

В грудні у Житомирі поліція викрила у хабарництві лікаря, який за гонорар пропонував військовозобов’язаному «діагностувати» захворювання для отримання інвалідності, згодом обвинувачення з хабарництва перекваліфікували у «зловживання впливом», і лікар-пульмонолог обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського вироком від 16 лютого 2024 року отримав штраф в розмірі 85 тис. грн.

У лютому 2024 року на паркові біля «Метро» затримали житомирянина, який за 5-6 тис. доларів вирішував питання щодо тимчасового «списання» із військового обліку у зв’язку із непридатністю до військової служби, допомагав із бронюванням від призову та організовував пакет документів для виїзду за кордон.

Укриття

Ще одна тенденція другого року повномасштабного вторгнення – облаштування укриттів, переважно в освітніх закладах. Зокрема, для трьох ліцеїв Житомира вирішили за більш ніж 100 млн грн побудувати нові укриття – тендери провели в 2023 році, станом на початок 2024 року роботи ще тривали. Також за майже 12 млн грн купили шість модульних укриттів: КП «Зеленбуд» купило чотири модульних укриття (три – на 20 осіб, одне – на 50 осіб) у київського ТОВ «Хоббіт хаус» за 6 млн 745 тис. грн. 9 серпня біля скверу на вулиці Лятошинського та біля скверу на Покровській почали монтувати два модульних укриття, розрахованих на 20 осіб. 14 серпня почали монтувати модульне укриття на 50 осіб біля скверу на Польовій, ще одне на 20 осіб встановили біля скейт-парку на Новому бульварі. КП «Парк» провело тендер на придбання двох модульних укриттів (на 50 осіб) для парку та гідропарку, їх закупили у тієї ж фірми за 5 млн 010 тис. грн, 28 вересня в гідропарку за тролейбусною зупинкою почали встановлювати модульне укриття.



Два роки в руїнах

Було й те, що мало б змінитися, але залишилося незмінним до завершення другого року повномасштабного вторгнення – зруйнована ворожим авіаударом на початку березня 2022 року будівля ліцею №25 в центрі Житомира: в травні 2023 року управління капітального будівництва оголосило тендер вартістю 18,6 млн грн на демонтаж будівлі, але наприкінці червня кілька батьків учнів зруйнованого ліцею звернулися до суду, щоб скасувати рішення міської ради про демонтаж будівлі, бо впевнені, що її можна відновити. На початку жовтня зруйнований ліцей огородили парканом, а 21 листопада 2023 року Житомирський окружний адміністративний суд задовольнив батьківські позови і визнав незаконними рішення міської ради про демонтаж та списання будівлі ліцею №25.

5 лютого 2024 року на ІІІ Форум з відновлення Житомирської області презентували концепцію відбудови закладу та підписали меморандум про співпрацю з реконструкції ліцею №25 за кошти уряду Португалії.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЗСУ обстріл укриття плитка сквер ТЦК ухилянт ліцей №25 
Матеріали по темі