Події

Від початку року у Житомирській області зафіксували 8 випадків випалювання сухостою: екоінспеція нагадує про штрафи

29 February 2024, 14:54

З початку року на території області зафіксовано 8 випадків пожеж в екосистемах, спричинених саме спалюванням сухої трави.

Про це 29 лютого повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Попри дію воєнного стану в країні, коли спалювання сухої трави та чагарників може розцінюватися як акт диверсії, палії продовжують провокувати пожежі в екосистемах, завдаючи непоправної шкоди не лише довкіллю, але і здоров’ю кожного з нас. За повідомленням ГУ ДСНС України у Житомирській області, з початку року на території області зафіксовано 8 випадків пожеж в екосистемах на площі 0,93 га, спричинених саме спалюванням сухої трави», - йдеться у повідомленні.

Так, 28 лютого на території однієї із громад Коростенського району інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу було зафіксовано факт спалювання сухостою, палія притягнуто до відповідальності за ст. 77-1 КУпАП, яка передбачає накладання адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 3060 грн.

«Інспекція вкотре нагадує, що відповідно до чинного законодавства особи, винні у виникненні пожеж у екосистемах, можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності. Так, за спалювання сухої трави та листя передбачений штраф від 3060 до 6120 грн для громадян, від 15300 грн до 21420 грн на посадових осіб. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6120 до 12 240 гривень» - акцентує начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

Також керівник Інспекції наголошує, що з березня 2022 року Верховна Рада України внесла зміни до ККУ, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, передбачені ст.113 “Диверсія”, караються від 15 років до довічного ув'язнення.

В екоінспекції закликають громадян об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності. Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників правоохоронних органів за телефоном «102» або телефонуйте на гарячу лінію Інспекції: 068-717-03-34; +38 (0412) 46-49-54.

Нагадаємо, 12 жовтня у Житомирській області сталося шість пожеж у житловому секторі та вигоріли близько 22 га сухостою поблизу низки населених пунктів.

Як повідомляв Житомир.info, за рік станом на 9 жовтня 2023 року на території Житомирської області зафіксовано пожежі в лісових масивах площею понад 62 га. Внаслідок спалювання сухої трави, чагарників, сміття вигоріло майже 750 га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспекція суха трава сухостій вогонь пожежа Медведовський штраф підпал 
Матеріали по темі