Події

Житель Житомирської області після спілкування з «мобільним оператором» втратив 150 тис. грн: назвав 4 цифри коду

11 March 2024, 15:26

Минулої доби шахраї отримали доступ до банківського рахунку місцевого жителя. У результаті чоловік втратив 150 тисяч гривень. Слідчі Бердичівського райвідділу поліції розпочали розслідування шахрайства.

Про це 11 березня повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області.

«Поліцейські з’ясували, що чоловікові на мобільний зателефонував незнайомець, який назвався менеджером оператора мобільного зв’язку. Він повідомив, що для ідентифікації абонента чоловікові потрібно назвати 4 цифри коду, що надійдуть йому в смс-повідомленні. Заявник виконав вказівки незнайомця. Згодом він виявив, що його сім-картка заблокована, а з банківського рахунку зникли заощадження. Слідчі Бердичівського райвідділу поліції встановлюють у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) КК України, причетних до правопорушення осіб», - йдеться в повідомленні.

За однією з версій, яку нині перевіряють правоохоронці, шахраї отримали частину відомостей про банківський рахунок заявника та номер телефону, що «прив’язаний» до нього. Надалі вони замовили в оператора мобільного зв’язку дублікат SIM-карти, заявивши про її втрату. Після отримання контролю над карткою вони використали її для заміни пароля інтернет-банкінгу і, як результат, розпорядилися чужими коштами.

Тож поліцейські радять захистити свій фінансовий номер телефону (той, за допомогою якого ви здійснюєте вхід в електронний кабінет у банківському застосунку та на який вам надходять сповіщення). Для цього можна вчинити такі дії:

- під'єднати послугу додаткового пароля для здійснення операцій з SIM-карткою через оператора мобільного зв’язку. Це знижує ризики перевипуску вашої картки за стороннього втручання;

- розміщуючи оголошення про купівлю чи продаж товарів, збори коштів тощо в інтернет-мережі, вказуйте інший номер телефону для зв’язку, що не має стосунку до ваших банківських рахунків;

- розгляньте можливість переходу на контрактне обслуговування або зареєструйте свій мобільний номер за паспортом, аби унеможливити операції з ним сторонніми особами.

Нагадаємо, із заявою про шахрайство звернулася 49-річна жителька Овруцької громади. 6 лютого після розмови з представником оператора мобільного зв’язку з банківської картки жінки було списано майже 130 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство банк рахунок ошуканство оператор мобільний оператор 
Матеріали по темі