Суспільство

Понад 10 порушників зафіксували екологи у Житомирській області з початку весняно-літньої заборони на вилов риби

23 April 2024, 11:28

Порушникам заборони на лов риби та інших водних біоресурсів може загрожувати як штраф, так і кримінальна відповідальність. 1 квітня 2024 року на території Житомирської та Рівненської областей для створення сприятливих умов проходження нересту розпочалася нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів.

У цей період державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу посилюються заходи нагляду (контролю) у сфері охорони водного законодавства.

З початку весняно-літньої заборони на вилов водних живих біоресурсів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу на водоймах Житомирської області: встановлено 12 фактів порушень правил рибальства.

Про це 23 квітня інформує Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Фахівцями Інспекції до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 12 осіб на загальну суму 1598 грн, вилучено майже 300 м заборонених знарядь лову (сіток). Розраховано збитки за незаконний вилов ВБР в сумі 4692 грн, з них 1564 грн відшкодовано в добровільному порядку. Один матеріал передано до суду для прийняття рішень», - йдеться в повідомленні.

А 17 квітня вже на території Житомирського району під час рейдових заходів було виявлено факт порушення Правил любительського та спортивного рибальства - перевищення дозволеної добової кількості гачків на одного рибалку (у період нересту поза межами нерестовищ дозволяється вилов риби з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега). На порушника складено протокол за ч. 3 ст. 85 КУпАП.

«За порушення правил рибальства передбачено штраф від 34 до 680 гривень. Також за незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотної шкоди, загрожує кримінальна відповідальність відповідно до статті 249 Кримінального кодексу України — штраф від 17 000 до 51 000 грн або до трьох років обмеженням волі з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого», - наголошують в екологічній інспекції.

Крім штрафу, за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину.

Інспекція звертається до любителів і професіоналів рибної ловлі: будьте відповідальними та дотримуйтесь встановлених заборон під час нересту!

Про порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, просимо повідомляти на телефонну «гарячу лінію»:

068-717-03-34; (0412) 46-49-54 (Житомирська область)

Нагадаємо, на Коростенщині чоловік незаконно наловив риби на понад 26 тисяч гривень. Про це 12 квітня інформує Державна екологічна інспекція Поліського округу.

Як повідомляв Житомир.info, 600 тисяч гривень на двох мають сплатити браконьєри, які сітками ловили рибу у річці Гнилоп′яті улітку 2022 року в с. Слободищі. Про це 17 квітня повідомила пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рибалка риба еколог штраф порушник екоінспекція  
Матеріали по темі