Місто

У Житомирі на Мальованці тестують нову тролейбусну лінію: коли почнуть перевозити людей, скільки буде транспорту та який маршрут

27 May 2024, 17:20

Майже три роки у Житомирі тривало будівництво нової тролейбусної лінії, і ось 23 травня 2024 року у напрямку Мальованки запустили тролейбус. Щоправда, поки він курсує без пасажирів.

27 травня журналісти Житомир.info разом з працівниками трамвайно-тролейбусного управління проїхалися в тролейбусі за новим маршрутом, від взуттєвої фабрики «Крок» до залізничного вокзалу.

Наразі фахівці тестують лінію, та збирають необхідні дані для створення розкладу руху.

«Вивчаємо хронометраж нового маршруту №5 сполученням фабрика «Крок» - залізничний вокзал. Ми розраховуємо на 4 одиниці, 4 графіки, з інтервалом 17-18 хвилин», – каже інженер відділу безпеки та організації руху КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Любов Дем’янчук.

Водій тролейбуса говорить, що наразі труднощі виникають саме на вулиці Героїв Пожежників.

«Вулиця дійсно завужена для такого тролейбуса, якщо пускати старіші, або більші за розміром. Це буде складно в вивороті, бо вулиця дійсно завузька. Плюс запарковані машини, де є приватні будинки. Кожен має власне авто і паркує біля своєї оселі, тобто потрібно об'їжджати», – ділиться водій тролейбуса Сергій.

Роботу в тестовому режимі планують завершити вже цього тижня, а з 1 червня почати перевозити пасажирів.

«В суботу плануємо на цю лінію вивести 3 тролейбуси, з понеділка буде 4 тролейбуси. Маю попередити, що можливі зміни, як сьогодні з'ясувалося, але плануємо маршрут від взуттєвої фабрики «Крок» вулицями Героїв Пожежників, Театральна, Київська і до залізничного вокзалу. У нас немає прибуткових маршрутів є лише більше та менше збиткові. Цей маршрут не буде в лідерах зі збору виторгу, бо тут велика категорія пільгового пасажира, оскільки ми пільгу надаємо у повному обсязі, то не очікуємо значного виторгу з цього маршруту», – розповідає директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

Зазначимо, що саму тролейбусну лінію будували за грантові кошти.

«Ми вдячні Європейському Союзу, в особі Єврокомісії. В рамках угоди та інвестиційної платформи Сусідство нам надали грантові кошти, за які ми змогли побудувати цю лінію, реалізувати цей проєкт. Грантові кошти були в сумі 2 млн євро, договір укладений на 1 млн 567 тисяч євро», – каже директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

Проте, на світлофори, дорожні знаки, зупинки та диспетчерський пункт кошти виділяли з міського бюджету.

«Десь було витрачено близько 3 млн грн на облаштування розворотного кільця. Близько 400 тисяч грн з бюджету було витрачено на облаштування диспетчерського пункту, де є місця загального користування, де є можливість прийняти їжу в окремому приміщенні, воно опалюється, там водіям буде зручно. Крім того, з коштів від господарської діяльності підприємства було використано понад 600 тис. грн виконання проєкту дорожнього руху – оновили знаки, закупили дві нові зупинки», – говорить Сергій Лазарєв.

Нагадаємо, з 23 травня у Житомирі почали тестування нової тролейбусної лінії. 19 лютого будівництво нової тролейбусної лінії на Мальованку у Житомирі було на завершальному етапі. Комунальники повідомляли, що навесні на рейс вийдуть перші тролейбуси.

Наприкінці листопада 2022 року планували відновити будівництво тролейбусної лінії на Мальованку. Тоді заступник мера говорив, що роботи мають завершити до 1 квітня. Через проблеми з фінансуванням роботи не встигли виконати у визначений термін.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня 2022 року у Житомирі продовжили роботи з будівництва тролейбусної лінії в мікрорайоні Мальованка: підрядник встановлював металеві опори, на початку вересня 2022 року у Житомирі мали завершити будівництво тролейбусної лінії в мікрорайоні Мальованка. Станом на 14 вересня роботи були зупинені, хоча виконані лише на 40%, їх зупинили через подорожчання матеріалів. 17 листопада 2022 року депутат міської ради повідомив, що у Житомирі відновлюють будівництво лінії на Мальованку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбусна лінія Мальованка тролейбус Лазарєв Дем’янчук маршрут  
Матеріали по темі