Події

«Смотрящому» виправної колонії в райцентрі Житомирської області оголосили підозру за організацію шахрайського «кол-центру»

29 May 2024, 11:26

На Житомирщині поліція викрила організатора шахрайської схеми, який примушував ув’язнених співпрацювати.

Про це 29 травня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Чоловік залякуючи, примушував ув’язнених співпрацювати. Сам «бізнес» полягав в обдзвоні абонентів мобільних мереж: його підлеглі, під приводом надання грошової допомоги від міжнародних організацій, дізнавалися банківські дані та спустошували рахунки потерпілих. Слідчі поліції Житомирщини встановили, що 54-річний житель Луганщини, перебуваючи у виправній установі, створив злочинну схему збагачення. Користуючись статусом «смотрящого», він встановив та поширив свій злочинний вплив на інших ув’язнених. Тож для реалізації «стартапу» залучив ще чотирьох засуджених. Щоденно підлеглі зобов’язані були звітувати своєму «босу» щодо отриманих прибутків. Вони ввечері здавали йому мобільні телефони для підзарядки, а зранку знову повинні були «працювати». Відповідно до проведеної роботи, чоловік розподіляв бюджет і, навіть, харчові продукти з магазинів та ресторанів, замовлені сучасними службами доставки», - йдеться у повідомленні.

Поліцейські з’ясували, що спільники спустошили онлайн-гаманці щонайменше трьох потерпілих на майже 35 тисяч гривень. За цей «виторг» не лише забезпечувалось безбідне існування у виправній установі, а також робилися перекази близьким родичам «начальника».

Викрили протиправну діяльність оперативники регіонального Управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ спільно зі співробітниками УСБУ.

24 травня слідчі Головного управління Національної поліції в Житомирській області, за процесуального керівництва обласної прокуратури, повідомили «смотрящому» про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень:

  • в умисному встановленні та поширенні в суспільстві злочинного впливу в установах виконання покарань (ч. 2 ст. 255-1 КК України);
  • у підбуренні на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 190 КК України).

Також одному з учасників злочинної схеми інкриміновано вчинення шахрайства (ч. 4 ст. 190 КК України).

Досудове розслідування триває, правоохоронці встановлюють роль та участь кожного з учасників схеми.

У пресслужбі управління СБ України в Житомирській області зазначили, що підозру повідомили «смотрящому» бердичівської виправної установи.

За матеріалами СБУ повідомлено про підозру в поширенні злочинного впливу та організації шахрайського кол-центру «смотрящому» бердичівської виправної установи. На Житомирщині співробітники Служби безпеки спільно з Національною поліцією задокументували причетність т.зв. «смотрящого за відділенням» однієї з виправних колоній до організації роботи шахрайського кол-центру, через який масово видурювали гроші у родичів українських військових, пенсіонерів та інвалідів. У ході слідства правоохоронці встановили особу організатора схеми. Ним виявився 54-річний «статусний кримінальник» виправної установи Бердичева. Вихідець із Південного Кавказу неодноразово відбував покарання за вчинення тяжких злочинів та встиг здобути «авторитет» серед місцевих кримінальних кіл. Зокрема, він налагоджував і контролював різні напрями протиправної діяльності у режимній установі, акумулював та розподіляв т.зв. «чорний общак». Надходження грошей до «общака» відбувалося у тому числі й за рахунок «прибутків» від роботи шахрайського кол-центру. Нещодавно обвинувальний акт за ч.5 ст.190 КК України стосовно трьох ключових помічників «авторитета» скеровано до суду», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, 3 травня 2024 року поліція Житомирської області інформувала, що трьох рецидивістів з житомирської колонії судитимуть за шахрайство. Обвинувачені, відбуваючи покарання в одній з колоній Житомирщини, телефонували клієнтам банків, називалися представниками фінансової установи та пропонували отримати матеріальну допомогу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція шахрай шахрайство колонія кол-центр ув'язнений 
Матеріали по темі