Події

На півночі Житомирської області викрили «чорних лісорубів», які незаконно вирубали понад 200 сосен

31 May 2024, 18:24

Житомирські поліцейські викрили групу «чорних лісорубів», серед яких майстер лісу. «Бізнес-план» розробив 34-річний житель Рівненщини. Під його контролем двоє спільників, серед яких і працівник лісгоспу, вирубували деревину на території Олевського лісництва на Житомирщині. Надалі на приватній пилорамі виготовлялись лісоматеріали та незаконно збувались без жодних дозвільних документів.

Про це 31 травня повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Наприкінці зими 2024 року на Коростенщині поліцейські зупинили вантажівку з нелегальним лісом під час спроби вивезти заготовлену деревину до лісопильні. Того ж дня правоохоронці провели обшуки в житлі фігуранта у Сарненському районі, а також на лісопереробному підприємстві на Олевщині, яке орендує чоловік. Слідчі вилучили документацію, незаповнені бланки, пиломатеріали об’ємом більш як 150 м3», - йдеться в повідомленні.

Під час розслідування встановлено, що комерсантові у вирізці лісу допомагали двоє 31-річних жителів Олевщини. Майстер лісу підшукував дерева та зрубував їх. Інший спільник краном-маніпулятором навантажував деревину та перевозив до пилорами.

Нині всім фігурантам інкриміновано вчинення правопорушення за ч. 3 ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування триває, слідчі призначили низку експертиз. Викриття протиправної діяльності було здійснено спільно зі співробітниками СБУ, процесуальне керівництво проводить Спеціалізована екологічна прокуратура Житомирської обласної прокуратури.

Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 5 років.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури 31 травня інформує, що для перевезення лісу до свого деревообробного цеху підприємець надавав водію спецтехніку – кран-маніпулятор та вантажівку.

«Під час одного з вечірніх рейдів – щоб приховати злочин, використовували нічну пору доби – «чорних лісорубів» викрили. Установлено, що протягом вересня 2023 – лютого 2024 років підозрювані незаконно зрубали у лісництві понад 200 дерев породи сосна і береза. На вилучені під час обшуку вантажний автомобіль, кран-маніпулятор та понад 150 м3 пиломатеріалів накладено арешт», - повідомляють в прокуратурі.

Крім цього, підприємцю повідомлено про підозру за фактом насильства щодо працівників правоохоронного органу у зв’язку з виконанням ними професійних обов’язків (ч. 2 ст. 345 КК України). Під час обшуку у деревообробному цеху, намагаючись перешкодити слідчим діям, він заподіяв правоохоронцям тілесні ушкодження.

Нагадаємо, 15 квітня правоохорнці інформували про викриття керівника природного заповідника «Древлянський» на організації корупційної схеми нелегальної торгівлі деревиною, незаконно зрубаною на ввірених йому природоохоронних територіях. На офіційному сайті природного заповідника «Древлянський» вказано, що обов’язки директора виконує Шелюк Микола Іванович, який за 2023 рік задекларував 341 тис. 570 грн зарплати, 100 тис. 064 грн пенсії, 3054 грн соціальних виплат, 4348 грн від надання майна в оренду і 5368 грн монетизації пільг. 12 квітня Богунський районний суд міста Житомира обрав запобіжний захід керівнику природного заповідника «Древлянський» Миколі Шелюку – нічний домашній арешт, хоча слідчі просили про тримання під вартою.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2024 року на території від села Рихальське до села Стара Гута Звягельського району невідомі особи вирубали понад 520 дерев. Справу направили до поліції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс деревина порубка дерево сосна пилорама чорні лісоруби поліція прокуратура Олевськ  
Матеріали по темі