Суспільство

У Житомирській області від 2021 року зафіксували понад пів сотні випадків жорстокого поводження з тваринами

3 June 2024, 16:09

У Житомирській області за останні три роки та від початку 2024 року розпочато понад пів сотні кримінальних проваджень за жорстоке поводження з тваринами.

Таку інформацію на запит Житомир.info надали в головному управлінні Національної поліції в Житомирській області.

«Згідно з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, органами досудового розслідування ГУНП в Житомирській області у період з 2021 року по теперішній час зареєстровано 56 кримінальних проваджень про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 299 КК України (Жорстоке поводження з тваринами), з них 15 направлено до суду», - повідомили у поліції.

Згідно з даними поліції, у 2021 році за жорстоке поводження з тваринами розпочато 16 кримінальних проваджень, з них 3 направлено до суду.

У 2022 році було зареєстровано 12 кримінальних проваджень, з них 4 направлено до суду. За 2023 рік – 16, а до суду направили 6.

Від початку 2024 року у Житомирській області вже відкрито 12 кримінальних проваджень, з них 2 направлено до суду.

«У всіх вище вказаних кримінальних провадженнях підозрювані – чоловіки», - зазначили у поліції.

Довідково: Жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, у тому числі з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганда, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій караються обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини.

Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварини.

Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, або насильницькі дії щодо тварини, спрямовані на задоволення статевої пристрасті караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини.

Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені з метою створення зображень, творів, кіно-, відео-, аудіопродукції, або збут чи поширення зображень, творів, кіно-, відео-, аудіопродукції, що пропагують жорстоке поводження з тваринами караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини.

Нагадаємо, увечері 25 травня до поліції надійшло звернення від жінки щодо травмованого собаки у місті Житомирі. Місцеві жителі доставили собаку до ветклініки, де йому надали допомогу. Тварина мала різані та рубані рани, а також травми, що можуть бути результатом зґвалтування.

Увечері 13 травня у місті Баранівка вбили собаку, яка належала родині переселенців.

Як повідомляв Житомир.info, 2 січня 2024 року у Житомирі п’яний чоловік побив палицею з гострим наконечником собаку сусіда: травмована тварина знаходилась під наглядом ветеринарних лікарів, її стан оцінювали, як тяжкий. 4 січня 2024 року зооволонтерка повідомила, що собака помер. 1 лютого 2024 року правоохоронці повідомили житомирянину про підозру за двома статтями. 28 лютого 2024 року Житомирське районне управління поліції інформувало, що чоловіку загрожує до 3 років ув’язнення. Чоловіку присудили два роки обмеження волі з іспитовий терміном.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція тварина собака кіт жорстоке поводження статистика 
Матеріали по темі