Події

Правоохоронці викрили трьох юнаків з Житомирської області, які ошукували людей під виглядом грошової допомоги

5 June 2024, 10:46

У Житомирській області правоохоронці викрили неповнолітніх юнаків, які під виглядом міжнародної грошової допомоги ошукували людей.

Про це 5 червня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Слідчі та кіберполіцейські встановили, що злочинну схему з отримання доступу до банківських рахунків громадян реалізували юнаки віком 16 та 17 років. Для цього вони використовували фішингові посилання, які поширювали у чатах соціальних мереж. Серед ошуканих - мешканці різних регіонів країни, у тому числі й працівники одного з дитячих будинків Сумщини. Всі вони отримували онлайн-пропозиції з надання міжнародної допомоги. Перейшовши за поширеним лінком, їм пропонувалось ввести логін та пароль, нібито для входу у віртуальний кабінет банку. Після такої авторизації вони втрачали кошти з рахунків», - йдеться у повідомленні.

Юні «бізнесмени» за частину отриманих доходів купували найсучасніші мобільні телефони, а пізніше продавали їх. Крім того, молодики придбали автіки, оформивши право власності на своїх батьків.

Шахрайську схему викрили кіберполіцейські Житомирщини спільно з СБУ, за сприяння служби безпеки АТ КБ «ПриватБанк».

29 травня поліцейські провели 11 санкціонованих обшуків за місцями проживання причетних у Житомирі, Бердичеві, у їх транспортних засобах, а також на Вінниччині. Поліцейські вилучили мобільні телефони, банківські картки, комп’ютерну техніку, жорсткі диски, чорнові записи та понад 20 тисяч гривень.

Слідчі ГУНП в Житомирській області, за процесуального керівництва обласної прокуратури, повідомили юнакам про підозри у шахрайствах (ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України).

За попередніми оцінками, загальна сума збитків може сягати понад мільйон гривень. У межах досудового розслідування триває встановлення інших ймовірних учасників схеми.

Фігурантам шахрайської оборудки може загрожувати до 8 років позбавлення волі.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури зазначають, що підозри повідомили 3 юнакам.

«За процесуального керівництва ювенального прокурора Житомирської обласної прокуратури трьом місцевим жителям повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України). Розслідуванням встановлено, що кримінальний підробіток за допомогою фішинг-шахрайства влаштував бердичівлянин, залучивши двох своїх приятелів – мешканців Житомира. Діяли за розробленою схемою. Надсилали потерпілим у месенджери повідомлення нібито від родичів чи друзів про виплату грошової допомоги від ООН. При цьому зазначали фішингові посилання, за яким «здійснюються виплати». Введена в оману людина за таким посиланням потрапляла на фейковий вебсайт, обирала банк, у якому мала рахунок, та авторизовувалася в онлайн-банкінгу», - повідомили у прокуратурі.

У такий спосіб підозрювані отримували конфіденційну інформацію банківського рахунку потерпілих (номер картки, ПІН-код, логін, пароль). Встановивши доступ до чужих коштів, знімали готівку або розраховувалися через термінал у різних магазинах побутової техніки. Здебільшого купували мобільні телефони дорогих моделей, які здавали до магазину у сусідній області.

Одноразові зняття коштів могли сягати від 50 тис. грн до понад 100 тис. грн. У шахрайські тенета потрапили шість жителів різних областей. Протягом грудня минулого - квітня поточного року у різний спосіб з їхніх рахунків ділки зняли 310 тис. грн. Остаточна кількість потерпілих встановлюється.

В управлінні СБ України в Житомирській області повідомляють, що серед потерпілих є військові.

«Серед постраждалих – мешканці із усіх регіонів України, у тому числі й військовослужбовці ЗСУ. У одного з них вони викрали понад 280 тис. грн, ввівши в оману щодо затримки поштового відправлення від родини. Для отримання обіцяного у повідомленні потрібно було перейти за зовнішнім посиланням і підтвердити власну платоспроможність, ввівши реквізити банківських карток, які автоматично ставали відомими зловмисникам. Викравши потрібну інформацію, шахраї прив’язували чужі банківські картки до власних мобільних телефонів. У подальшому зловмисники купували статусні гаджети, розраховуючись безконтактно – за технологією «NFC». Після чого цифрову техніку продавали – за заниженими цінами, обготівковуючи таким чином «прибутки». Кіберфахівці СБУ задокументували, що лише з лютого ц.р. шахраї викрали понад 1,6 млн грн у декількох десятків громадян.Досудовим розслідування встановлено, що до схеми причетні декілька студентів професійних технікумів із Житомира та області. Усі – віком 17-18 років. Для «продуктивної» роботи упродовж пів року хакерам-самоучкам знадобилося лише початкові знання у сфері соціальної інженерії і web-розробки, декілька ноутбуків та електронних носіїв інформації, а також десяток мобільних телефонів», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 4 червня пресслужба Житомирського районного управління поліції повідомила про те, що жителька Радомишльської громади втратила понад 18 тисяч гривень, повіривши шахраям. В одному з месенджерів їй надійшло повідомлення від знайомої про отримання нею понад 10 тисяч гривень матеріальної допомоги. У тексті співрозмовниця радила і своїй подрузі спробувати зареєструватися та отримати гроші.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2024 року «смотрящому бердичівської виправної установи оголосили підозру за організацію шахрайського «кол-центру». Шахраї пропонували грошову допомогу від міжнародних організацій, дізнавалися банківські дані та спустошували рахунки потерпілих.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція СБУ прокуратура шахрай шахрайство фінансова допомога неповнолітній підліток 
Матеріали по темі