Суспільство

Як у Житомирській області «Армія відновлення» допомагає захисникам та хто може приєднатися

19 June 2024, 16:17

На Житомирщині активно працює фронт «Армія відновлення». До її лав направляє центр зайнятості. На сьогодні з початку року долучено понад 1600 людей до таких робіт.

«На сьогодні всі чотири райони – Житомирський, Бердичівський, Звягільський, Коростенський – залучені в «Армії відновлення». Зокрема, у 40 громадах з 66 виконуються роботи з суспільно-корисного характеру. Хто може долучитися: якщо за рахунок служби зайнятості, то це зареєстровані безробітні, а також особи вимушено переміщені, які з тих чи інших моментів не можуть стати зареєстрованими безробітними, але мають статус вимушено переміщеної особи, такі особи можуть брати участь у суспільно-корисних роботах і вже беруть на сьогодні», - розповідає начальниця відділу активних програм зайнятості Житомирського обласного центру зайнятості Олена Мельник.

Працівники центру зайнятості кажуть, що на цей час люди активно самі доєднуються до суспільно-корисних робіт.

«Роботи різного характеру, зокрема, це може бути і плетіння маскувальних сіток, широким попитом користується, також заготівля дров для населення та для військових, також може бути розвантаження гуманітарної допомоги, допомога переселенцям, наприклад, в облаштуванні їх місць проживання. Це може бути допомога військовим, саме побудови якихось оборонних споруд. Всі громадські і всі суспільно-корисні роботи погоджуються військовим командуванням, тобто військове командування зважає, чи потрібен саме такий вид робіт, чи не потрібен», - каже начальниця відділу активних програм зайнятості Житомирського обласного центру зайнятості Олена Мельник.

Як правило такі роботи тривають місяць-півтора. Підписати договір можна кілька разів. Заробітна плата становить мінімальну в Україні - 8000 грн.

«Має бути пропозиція від певної громади або певного підприємства, яке визначено в переліку, що вони можуть виконувати такі роботи. І коли є така потреба, пропозиція долучаються відповідно зареєстровані безробітні або вимушено переміщені особи. З кожною особою укладається договір між роботодавцем і такою особою. Ця робота зараховується до страхового стажу, тобто сплачуються страхові внески. І людина, окрім того, що робить корисну роботу, вона ще й отримує собі в майбутньому страховий стаж», - говорить начальниця відділу активних програм зайнятості Житомирського обласного центру зайнятості Олена Мельник.

В селі Клітчин щодня плетуть маскувальні сітки близько 30 жінок, які хочуть якомога більше допомогти нашим військовим. Семеро з них працюють від центру зайнятості. «Павучихи» - так називають їх односельці.

«Я оформилася в центрі зайнятості, щоб допомагати дівчатам купувати сітки. Я і своїми коштами допомагала. Я, наприклад, задоволена, що нам допомагають, що я можу допомогти своїми коштами, тому що я ще й відправляю на дрони. От я отримала свою пенсію, і одразу туди відіслала. Ми звикли до такої системи, але нам дали завдання, і привезли сітки маленькими кільцями. Звичайно, нам було важко, але оскільки ми всі активні і дружні, кожна вкладає свою ініціативу, і ми плели», - розповідає робітниця «Армії відновлення» Ольга.

«Почали плести сітки. Спочатку такої тканини у нас не було. Ми спочатку різали все, що з дому приносили, на клаптики. Звичайно, це було важко, це було довго, але ми в'язали сітки. Замовлень у нас було дуже багато. І ми вже врахували, ми спочатку їх не рахували, ми нарахували десь більше приблизно двох тисяч. Сітки різних розмірів у нас замовляють, доводиться іноді їх зшивати, іноді треба розрізати, в кого яка потреба. Ми з радістю приходимо, тому що, знаєте, тут вже і колектив сформувався, і ми ділимося одна з одною будь-якими рецептами. Хто що посадив, хто що спік, хто що зварив, в кого є якісь солодощі, приносимо сюди, вгощаємо одна одну, бо іноді ми в'яжемо багато годин», - каже учасниця «Армії відновлення», волонтерка Світлана.

Фінансування закупівлі матеріалів за словами старости Левківського округу відбувається коштом не байдужих селян.

«На території Левківського старостинського округу плетуть 4-5 відділень сітки наші «павучихи». Кожен день люди працюють зранку і до вечора. Навіть в вихідні дні, і в святкові, як є замовлення, то можуть зранку і до пізньої ночі працювати. Сітки наші весь час на передовій допомагають нашим хлопцям. В Штурмових бригадах, і в 30-й бригаді, і в нашому 141-у батальйоні, який був створений на території Глибоцької сільської ради, ми їх забезпечуємо всім необхідним», - каже староста Левківського старостинського округу Олександр Подорожний.

«Армія відновлення» це можливість не тільки заробити кошти та здобути страховий стаж, а й наблизити нашу країну до перемоги.

Нагадаємо, 14 червня Житомирська обласна служба зайнятості повідомила, що від початку дії проєкту «Армія відновлення» приєдналися понад 2800 безробітних з Житомирської області, яким заплатили 21 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info 7 квітня 2024 року у 28 територіальних громадах Житомирської області реалізовувався проєкт «Армія відновлення», який залучає безробітних до суспільно корисних робіт. З початку 2024 року люди отримали 660 направлень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦЗ центр зайнятості безробітний Армія відновлення Мельник Подорожний 
Матеріали по темі