Політика

Чорнобильців, яких у Житомирській області 300 тисяч, хочуть позбавити пільг

6 September 2013, 17:17

На території Житомирської області проживає триста тисяч потерпілих від Чорнобильської аварії, 483 сім’ї – у зоні безумовного (обов’язкового) відселення. 27 років влада нібито займається мінімізацію наслідків аварії, а насправді відбувається мінімізація уваги до людей з боку держави. Знову стала актуальною болісна для постраждалих тема ліквідації зон. На розгляд окремих місцевих рад Житомирщини направлено експертний висновок, підготовлений представниками Національної комісії з радіаційного захисту населення України про те, що «555 населених пунктів області з 700 не можуть бути віднесені до зон радіоактивного забруднення. До ІІ зони  безумовного (обов’язкового) відселення комісією не віднесено жодного населеного пункту, до ІІІ зони запропоновано віднести 49, а до ІV - 96 населених пунктів. Рішення щодо зміни статусу населених пунктів буде прийматися за поданням Житомирської обласної ради. То ж тепер долі «чорнобильців» у руках депутатів.

 - Усім зрозуміло, життя людей не стало безпечнішим, а в них хочуть відібрати й ті мізерні пільги, які вони мають. Це ніщо інше, як латання дір у державному бюджеті за рахунок постраждалих, чого не можна допустити. Одна четверта території України вражена Чорнобилем, і відміна пільг чорнобильців – це буде тест нашої влади на гуманність і яскрава ілюстрація соціальної політики держави, яка прагне у Європейське співтовариство, - говорить голова Житомирської обласної організації Народної Партії Микола Рудченко, який у парламенті ІІ скликання працював секретарем чорнобильського комітету і відстоював на найвищому рівні права своїх постраждалих земляків. Миколі Миколайовичу в свій час довелось брати участь і в ліквідації наслідків аварії, організовувати відправку людей з 30-кілометрової зони, проте відповідного статусу він не має. За його словами, тоді ще був молодий і здоровий, тому й посоромився звертатись за пільгами.

«Після розпаду Радянського Союзу українська влада опинилась перед величезною проблемою ліквідації наслідків катастрофи, фінансування соціальних чорнобильських статей.  Не пройшло й 10 років після аварії, як почались перші спроби влади позбавити людей пільг – чорнобильці пам’ятають горезвісну 600 постанову уряду, якою вже тоді зазіхали на існування зон», - пригадує Рудченко. За його словами, тоді чорнобильці були доведені до крайнощів і погрожували маршем до столиці.

«Працюючи в Чорнобильському комітеті, ми з народним депутатом Володимиром Яценком зробили все можливе, щоб захистити чорнобильське законодавство.  У грудні 1995 року під час розгляду питання змін  до  Закону  "Про статус людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" ми внесли понад 70 поправок, які діють і досі. З того часу питання ліквідації зон актуальне постійно», - каже Микола Миколайович.

Він переконаний, що керівництво Житомирської області добре пам’ятає ті події, усвідомлює всю повноту відповідальності і не допустить втілення в життя пропозицій експертної комісії. А, відтак, і крайньої точки людського обурення, адже перші дзвіночки вже є – акція протесту в Коростені. За його словами, депутати обласної ради не зрадять інтересів своїх виборців, зокрема,  фракція Народної Партії категорично проти пропозицій експертної групи.

- Дізнавшись про зазначені висновки комісії, продовж серпня і до сьогоднішнього дня у наш партійний офіс звертаються «чорнобильці» з Малинського, Коростенського, Народницького, Ємільчинського, Володарсько–Волинського районів з проханням захистити їхні права на пільги. Зрозуміло, що для вирішення даної проблеми потрібна підтримка на найвищому рівні. Хочу поінформувати, що народний депутат України, Голова Народної Партії Володимир Литвин 3 вересня звернувся з офіційним листом до Президента України Віктора Януковича, де аргументовано переконує Главу держави не допустити зміни категорій зон. Сподіваюсь, що й інші депутати – мажоритарними від Житомирщини підтримають Володимира Михайловича і теж звернуться з цього приводу до уряду й Президента, - зазначає Микола Миколайович.

- Особисто мені хочеться дізнатись ось що. Експертну групу цікавив лише радіологічний стан довкілля? А чи були ці експерти у нашому обласному онкодиспансері, в дитячій лікарні, чи цікавились статистикою захворювань і смертності населення, рівнем малюкової захворюваності. Чи бачили вони очі матерів, у яких діткам при народженні ставлять діагноз цироз печінки, рак нирки тощо? Чи бачили вони горе чоловіка, в якого жінка померла від раку в 25 років, залишивши двоє діток? Я бачив і бачу таке людське горе щоденно. Не маючи відповідного статусу, сьогодні мені дуже важко вирішувати проблеми лікування важко хворих людей, а за всю мою каденцію в парламенті VІ скликання 80 % звернень громадян стосувались допомоги важко хворим, і ніхто мене не переконає в тому, що їхні захворювання не пов’язані з впливом радіації. Дуже хочеться вірити, що в людей, у яких Чорнобиль щоденно віднімає здоров’я, влада не відніме віри і надії жити.

Подібні висновки експертів можуть стати детонатором обурення значної частини українського суспільства, і не лише на Житомирщині, адже «чорнобильці» проживають і на Буковині, і в Луганську, і в Криму. Підстави для цього очевидні, - резюмує Микола Рудченко.

Підготувала Алла Яковенко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі