ДОПОМОГА

Поради житомирських рятувальників: що робити, коли вкусила змія

10 June 2015, 10:57

Зміїний укус є дуже небезпечний для будь-якої людини. Отрута так сильно діє саме тому, що в ній міститься дуже велика кількість нейротоксинів, а також коагулянтів геморагічної групи.

Звичайно, ступінь тяжкості стану і перша медична допомога для хворого залежить в першу чергу від того, якою змією він був укушений, а в другу, яка концентрація отруйної речовини в організмі укушеного. Отже, саме від цих чинників залежить і те, наскільки важко буде лікування та його наслідки.

Про те, як одягатися та що робити після укусу змії, Житомир.info розповів начальник медичної служби У ДСНС у Житомирській області Андрій Митрофанов.

«Найбільшу небезпеку змії несуть тоді, коли в них починається шлюбний період (травень-червень). Змії є холоднокровними тваринами і досить полюбляють тепло. Саме тому їх можна побачити на теплому камінні, підвищеннях, пеньках. Це їх улюблене середовище перебування, де вони гріються. Особливу увагу необхідно звертати на одяг. Зокрема, коли йдемо до лісу, то варто максимально закрити усі ділянки шкіри. Одягатися треба щільно та зручно. Проте перш за все, підберіть правильне взуття, адже найчастіше небезпечні плазуни кусають людей за ноги. В той же час більшість із нас занадто перебільшує небезпеку від змій. У нас на території Житомирської області лише гадюка звичайна несе для нас відносно смертельну небезпеку. Нам просто треба обережніше себе поводити і не чіпати небезпечних плазунів», – повідомив Андрій Митрофанов.

Якщо ви вже почали допомагати постраждалому самотужки, то кров'янисту рідину, що відсмоктується, треба відразу ж спльовувати.

«Відсмоктування не можуть робити люди, у яких у роті є язви або ранки. Потім з підручних матеріалів на уражену кінцівку накладають шину і вживають заходів для екстреного транспортування потерпілого в лікувальну установу», – наголосив начальник медичної служби У ДСНС у Житомирській області.

Під час транспортування на місце укусу прикладають холод та дають якомога більшу кількість рідини, щоб зменшити концентрацію отрути в організмі та сприяти його виділенню із сечею.

Як повідомляв Житомир.info, 8 червня в с. Білокам’янка Овруцького району чоловіка вкусив небезпечний плазун. Як з’ясувалося, 50-річний селянин порався по господарству на власному подвір’ї.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі