ДОПОМОГА

Жителів Житомирської області застерігають від вживання дикорослих грибів

14 July 2015, 12:11

Згідно з оперативними даними Держсанепідслужби, в Україні від вживання страв із грибів з початку року постраждало 24 і померло п’ятеро людей.

Про це повідомляє офіційний сайт Держсанепідслужби України.

Тільки за останній тиждень зареєстровано шість випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 9 людей, в тому числі дитина.

«Проблема отруєння дикорослими грибами притаманна пострадянським країнам. За кордоном такі отруєння трапляються вкрай рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях», - зазначає начальник відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДСЕС України Олексій Даниленко.

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість із них викликані вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки, - інформують у СЕС.

Хоч бліда поганка не росте у багатьох регіонах, наприклад, на півдні, проте масові отруєння дикорослими грибами реєструють і там. Шкоду здоров’ю можуть спричинити і їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

У 2014 році дикорослими грибами отруїлася 181 людина, 13 із них померло.

У 2013 році зареєстровано 196 постраждалих внаслідок отруєння грибами, 15 осіб загинуло.

За 2012 та 2011 роки зареєстровано відповідно 305 та 307 потерпілих від отруєння грибами, з них померло 24 і 27 осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі