ДОПОМОГА

Поради лікарів: що робити в разі укусу оси, джмеля або бджоли

14 August 2015, 10:35

Укуси жалких комах – бджіл, ос, джмелів – не така вже рідкість в теплу пору року. Ці укуси дуже болючі і супроводжуються появою почервоніння та набряку. Їхня небезпека полягає в можливості розвитку сильної алергічної реакції.

Про це Житомир.info розповіли у прес-центрі УОЗ ОДА.

«Перша допомога при укусі комахи: до місця укусу можна прикласти вату або марлю, змочену перекисом водню, нашатирним спиртом, світло-рожевим розчином марганцівки або солоною водою (на склянку води потрібна чайна ложка солі). Щоб зняти набряк і зменшити біль, прикладіть до місця укусу холод, приміром, змочений в холодній воді рушник або наповнену холодною водою грілку», – йдеться у повідомленні.

Також потрібно давати потерпілому багато пити, при схильності до алергічних реакцій не завадять антигістамінні препарати (димедрол, супрастин, тавегіл). Не можна давати антигістамінні препарати, що знижують артеріальний тиск або володіють високим власним алергенним потенціалом (такі як дипразин / прометазин).

При токсичної і алергічної реакції теж потрібно витягти жало і обробити антисептиком місце (місця) укусу. Додатково потерпілого слід укрити і обкласти грілками з теплою водою. Дайте йому антигістамінний препарат з перерахованих вище і 22-30 крапель кордіаміну, після чого терміново викличте швидку допомогу або терміново доставте потерпілого в медичний заклад.

Своєчасно надана перша допомога при укусі бджоли може врятувати людині життя, тому дуже важливо знати, як її надавати. За такою ж схемою надається перша допомога при укусах ос, джмелів, шершнів, за винятком того, що не всі комахи залишають жало в місці укусу, відповідно, вам не доведеться його витягати.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі