Україна

У Британії розпочався референдум, який визначить подальшу долю членства країни в ЄС

23 June 2016, 10:00

У Великій Британії розпочалося голосування на референдумі, який має визначити подальшу долю членства країни у ЄС.

Як пише The Independent, виборчі дільниці працюватимуть 23 червня з 7.00 до 22.00.

На референдумі виборцям поставлять питання "Чи має Велика Британія лишатися членом ЄС чи має залишити його?". Британці мають обрати між варіантами "Залишитися членом ЄС" та "Покинути ЄС". У голосуванні можуть взяти рекордні 46,5 млн виборців.

Підрахунок голосів на референдумі розпочнеться одразу після закриття дільниць.

Наразі невідомо час оголошення остаточних  результатів, однак Виборча комісія заявила, що їх оголосять у "час сніданку" 24 червня.

Офіційного екзот-полу на референдумі у Британії не буде. Водночас законодавством не заборонене проведення приватних опитувань на виході з дільниць. Однак їх результати не можуть бути оприлюднені раніше 22 вечора.

Слід зазначити, що мінімального порогу явки на референдумі для  визнання дійсними його результатів немає.

Як повідомлялося, опитування, оприлюднені у середу напередодні референдуму, показали, що прихильники виходу Британії з ЄС лідирують з незначним відривом.

Так, опитування TNS засвідчило, що 43% британців готові проголосувати за вихід Великобританії з ЄС. Тих, хто хоче щоб країна лишилася у блоці, 41%.

Інше опитування, центру Opinium, дало лише 1 процентний пункт переваги прихильникам Brexit – за нього готові проголосувати 45%, проти – 44%.

У середу прем’єр Девід Кемерон, колишні глави урядів Гордон Браун, Джон Мейджор, лідер ліберальних демократів Тім Феррон, депутат від зелених Керолайн Лукас провели фінальну зустріч з британцями, на якій закликали підтримати збереження членства країни у ЄС, повідомляє The Guardian.

Як повідомлялося, за тиждень до референдуму у Британії під час агітації вбили депутата від Лейбористської партії Джо Кокс, яка виступала за збереження країни у ЄС.

Європейська правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі