Україна

У Польщі вирішили, що український гурт "Ot Vinta" являє собою "загрозу для державного ладу"

3 July 2016, 15:54

 Українська громада Польщі протестує проти того, що польські прикордонники не пустили до Польщі український гурт "Ot Vinta" через те, що діяльність гурту нібито становить "загрозу державному ладу і громадській безпеці".

Про це йдеться у заяві голови Об'єднання українців Польщі Петра Тим, яку він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"У пояснювальній записці (польської прикордонної служби) зазначено, що група являє собою "загрозу для державного ладу і громадського порядку".

Тима нагадує, що в неділю 3 липня Ot Vinta повинен був дати концерт у Варшаві в рамках фестивалю Plac Defilad. Гурт досить відомий у Польщі, адже перед цим він вже понад 20 разів виступав з концертами в цій країні.

Тима нагадує, що перед цим Ot Vinta було заборонено виступати на фестивалі організованому Обʼєднанням українців у Польщі "Ніч на Івана Купала" 2 липня у Перемишлі під час.

Тоді концерт гурту було скасовано через наполягання місцевої організації вболівальників футбольного клубу "Полонія", представники якої звинуватили музикантів у "просуванні бандерівської ідеології".

Українці Польщі вважають, що останнє рішення польської влади є черговим актом антиукраїнської істерії, яка останнім часом нагнітається у польському суспільстві.

"Обʼєднання українців у Польщі з тривогою спостерігає за агресивними діями, спрямованими проти українців у Польщі", – йдеться у заяві.

Тима нагадує, що "минулого року відбулася хвиля руйнування "невідомими" українських памʼяток у Польщі, в тому числі на військовому кладовищі в Пікуличах, що перебуває від опікою Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва".

"Комусь дуже хочеться .. щоб в польсько-українських відносинах не було спокою. І щоб між Республікою Польща і Україною підтримувався стан перманентного напруження, щоб завадити розвитку добросусідських відносин", – наголошує голова Обʼєднання українців у Польщі.

У зверенні також висловлюється припущення, провокування чергової хвилі ненависті до українців має за мету удар по тісній співпраці НАТО з Україною напередодні саміту Альянсу, який має відбутися у Варшаві 8-9 липня.

"Йдеться також про те, щоб продемонструвати світу, що східний фланг НАТО не посилює, а послаблює (Альянс), існування нібито наростаючого конфлікту польсько-українського і польсько-литовського", – йдеться у заяві.

У звʼязку з цим, українці у Польщі закликають польску владу не провокувати подальшого зростання напруження через такі дії, як заборона на вʼїзд музичному колективу.

ЄП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі