ДОПОМОГА

Житомирянам розповіли, як повинна виглядати «тарілка здорового харчування»

20 March 2017, 09:42

Експерти з харчування Гарвардської школи громадського здоров’я розробили керівництво для здорового та збалансованого харчування.

Про це 17 березня повідомив сайт ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з посиланням на сайт Мінохорони здоров’я.

«Тарілка здорового харчування створена експертами Гарвардської школи громадського здоров’я. Це керівництво для здорового, збалансованого харчування, яке подане у формі простої і зрозумілої інфографіки. Така картинка з поясненнями буде щоденно нагадувати про можливості здорового, збалансованого харчування. Просто роздрукуйте її і прикріпіть на холодильник», - радять фахівці.

На інфографіці відображені основні принципи здорового харчування, - інформує сайт.

«Щоб розпочати використовувати Тарілку здорового харчування, необхідно візуально поділити тарілку на чотири частини. Заповнювати тарілку слід таким чином, щоб к ожну частину займала певна група продуктів: білкові страви, зернові, фрукти та овочі. Фрукти можна вживати у якості десерту або як окремий прийом їжі. Не обов’язково розміщати їх на тарілці, головне не забувати про споживання їх у достатній кількості», - йдеться у повідомленні.

Скрін з сайту ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі і пам’ятайте, що картопля не вважається овочем у Тарілці здорового харчування через негативний вплив на рівень цукру в крові.

Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні і неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.

Сила білка – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові і різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м’яса і уникайте споживання переробленого, таких як бекон і сосиски.

Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії, такі як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі транс-жири. Пам’ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.

Пийте воду, каву або чай. Відмовтеся від солодких напоїв, споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день, обмежте споживання соку до маленької склянки на день.

Будьте активні. Червоний чоловічок, який біжить уздовж Тарілки здорового харчування – це нагадування, що активність також важлива для контролю ваги, - нагадують фахівці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі