ДОПОМОГА

Житомиряни вже можуть писати заяви на грошове відшкодування зекономлених субсидій

23 June 2017, 11:02

У Житомирі розпочався процес монетизації (грошового відшкодування) зекономлених субсидій. В обох районних радах міста  вже приймають заяви споживачів на відшкодування державою об’ємів газу й електроенергії, які вдалося зекономити в минулому опалювальному сезоні – про це 23 червня Житомир.info розповіли у Корольовській та Богунській райрадах.

Ще у квітні 2017 року віце-прем'єр-міністр Павло Розенко у себе в Facebook пояснював, що ті домогосподарства, які протягом опалювального сезону заощадили газ і електроенергію, отримають до 700 гривень живих коштів «премії» за свою ощадливість.

«До 1 червня підприємства-надавачі послуг повинні сформувати списки людей, які економлять відповідні енергоресурси, і передати ці списки в управління соцзахисту населення. На підставі цих списків до 1 вересня всі люди отримають ці кошти в своє повне розпорядження», - написав Розенко 26 квітня.

Як пояснив Житомир.info начальник управління праці та соціального захисту населення Богунської районної ради м. Житомира Михайло Якимів, на відшкодування економії можуть претендувати не всі споживачі – лише ті, які встановили автономне опалення і зекономили на електроенергії та газу.

«Людей, які зекономили електроенергію, в Богунському районі є 6 тисяч. Ще 4700 - по газу. Це стосується лише тих споживачів, які використовують електро- та газопостачання для автономного опалення. Зараз ми максимально інформуємо цих людей, аби вони вже сьогодні приходили до нас у райраду з паспортами і писали заяви», - розповідає Михайло Якимів.

Зі слів начальника управління, постанова Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» вийшла у квітні 2017 року, але надавачі послуг надали управлінням списки людей, які мають право на отримання монетизації, тільки тиждень тому.

У Богунській райраді запропонують долучитися до процесу монетизації представників ПриватБанку, Укрексімбанку та Ощабданку, які у фойє райради зможуть допомогти людям відкрити рахунки в банках, на які будуть перераховані кошти.

«Форму заяви ми вже роздрукували, ми їх розмножимо з тим, щоб людина прийшла з паспортом, підписала заяву, вказала в ній особисті дані, номер рахунку в одному з банків, і чекала перерахування», - розповів Михайло Якимів.

Прийом заяв на монетизацію розпочався  і в Корольовській райраді м. Житомира – розповіла Житомир.info начальник управлінні праці та соціального захисту населення Віра Мисюк.

«На сьогодні вже прийнято кілька сотень заяв від тих людей, які є в списках на монетизацію. Ці списки нам надає «Житомиргаз» і обленерго. «Житомиргаз» обіцяє повідомити у квитанції кожному споживачу, хто має право на відшкодування, але квитанції за червень прийдуть аж у липні. Цей процес вже розпочато, заяви приймаємо, але виплат ще немає, бо не виділені кошти», - розповіла Віра Мисюк.

Довідково:

Постановою КМУ від 26 квітня 2017 року № 300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»  прийнято зміни  до постанови КМУ  від 21 жовтня 1995 року № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг», якою передбачено виплатити українцям гроші за заощаджені житлові субсидії.

Хто з громадян отримає частину невикористаної  субсидії?

Отримають заощаджену субсидію готівкою родини, які користувались субсидією в минулому опалювальному сезоні 2016-2017 рр. та спожили в опалювальний період газу та електроенергії менше встановлених соціальних нормативів, тобто змогли забезпечити економію газу й електроенергії, які використовуються для опалення.

Як та де отримати кошти?

На підставі особисто поданої заяви виплату коштів будуть здійснювати управління праці та соціального захисту населення.

В якому розмірі буде здійснено виплату?

В разі економного споживання послуг повертається частина невикористаної суми субсидії на оплату послуги:

  • газопостачання, яке використовується для опалення, в еквіваленті що не перевищує вартості 100 м3 природного газу (до 696,79 грн).
  • електроенергії, яка використовується для опалення – в еквіваленті, що не перевищує вартості 150кВт. електроенергії (до 174,0 грн).

Виплата є разовою.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області заборгованість держбюджету за комунальні пільги та субсидії – більше 1,3 млрд грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі