Влада

Жителі об’єднаних територіальних громад у Житомирській області розповіли про зміни в житті сіл та селищ

1 September 2017, 16:51

Доступ до якісної медицини, заасфальтовані дороги, сучасні та комфортні дитячі садочки і школи, облаштовані спортивні та ігрові майданчики… Усе, про що більшість українських сіл тільки мріють, вже зараз втілюють у життя ті, хто не побоявся першим зробити крок назустріч децентралізації.

Не чекати кращих часів, а о6’єднуватися і робити зміни вже зараз – так у серпні 2015 року вирішили активні та ініціативні мешканці 11-ти сіл, і першими у Житомирському районі створили свою Тетерівську об’єднану територіальну громаду.

І вже за рік перші результати роботи змогли побачити у селі Дениші. Колишню адмінбулівлю тут перебудували на сучасний дитячий садок.

МИХАЙЛО ТУМАНЕВИЧ (мешканець с. Тригір'я)

Я живу тут вже 66 років. От садочок зробили. Люди задоволені. Є, де діткам займатися.

Відремонтувати садок власними силами тут намагалися майже 5 років. Та завдяки об’єднанню отримали понад 2 мільйони субвенції і з легкістю завершили роботи.

ОЛЕНА ГУБІНА вихователь (Дениші)

Майже рік уже в новому садочку. Тут все дуже гарно, тут все зручно. Ти приходиш, у тебе є діти, у тебе одразу покращується настрій і робота - це задоволення.

СВІТЛАНА КУЧИНСЬКА (Дениші)

Садочок у нас відкрився дуже швидко. Дуже довго він стояв. Дуже довго не могли звести кінці з кінцями. І після об’єднання громади воно якось швидко, швидко, швидко. І сьогодні ми маємо певний результат. Садочок новий у нас, повністю укомплектований. Маю можливість водити в цей садочок свою донечку, якій вже три роки.

НАТАЛІЯ НЕСЕЛОВСЬКА

І дітки розвиваються, і батьки можуть іти десь на роботу. Садочок - це добре. Тим паче, він - новий. Затишно.

Люди зізнаються, на старті реформи вони чекали на зміни, втім побоювалися і хвилювались.

СВІТЛАНА КУЧИНСЬКА (Дениші)

Ми знали, що будуть зміни, що вони будуть відбуватися. Але чи будуть вони на краще, ми в цьому не були впевнені. Зараз ми розуміємо, що це дійсно добре. І це дає більше можливостей. Мабуть, з такого села, як нашого, ніхто не захоче виїжджати, а навпаки навіть житомиряни, якби бачили, у якій прекрасній місцевості ми живемо, вони б із задоволенням переїхали жити в наші місця.

ОЛЕНА ГУБІНА вихователь (Дениші)

Ми, мабуть, також переживали, але це класно. Я скажу людям, нехай об’єднуються, тому що багато перспектив.

Значно покращилася медицина, було утеплення ФАПів майже по всім селам, ремонти сільських рад, будинків культури - багато всього зробили. Це класно, ми дуже раді.

А це Тетерівська амбулаторія. Її, як і більшість інших медичних закладів громади тепер не впізнати.

ОЛЕНА ПАРИГІНА завідуюча Тетерівської амбулаторії

Гроші прийшли - прийшла субвенція. ми за ці гроші поробили ремонти, закупили медичне обладнання, поновили медичну документацію, є чим працювати. У цьому плані значно легше.

Медики зізнаються, завдяки закупленому медичному обладнанню, їм стало легше проводити діагностику.

ОЛЕНА ПАРИГІНА завідуюча Тетерівської амбулаторії

Дуже зручний апарат - і аналіз сечі проводить, і аналіз крові. Буквально ставиться у пробірочки центрефуги і одразу ж на екран виводиться вже результат. Що зручно - тут додається перелік самих обстежень. Можемо зробити ревмопроби, можемо зробити біохімію крові, чого раніше ми не робили. Більший спектр обстежень. Це дуже добре.

Радіють таким змінам і пацієнти

ТАМАРА ГОЙКО

Це все ж для людей, для нас робиться. Приємно. Кожен місяць звертаюсь. Рази по два. У мене багато хвороб, то я звертаюсь. То навіть не треба їхати у Станишівку. І консультацію, і допомогу нададуть, і крапельницю. Все у них є.

ВАЛЕНТИНА ХОМЧУК

Нам тут дуже зручно, тому що тут зробили, нам, хворим, не потрібно на маршрутках їхати, у чергах стояти. Ми прийшли, нас гарненько тут обслужили.

Не потрібно їздити в обласний центр тепер і за довідками, адже з квітня 2016 року у селі Корчак працює Центр надання адміністративних послуг.

МИХАЙЛО ДІЖА начальник ЦНАП Тетерівської ОТГ

Навіть з міста Житомира приїжджають до нас, бо нема таких черг, людям зручніше, краще тут. За минулий рік було надано більше ніж 2000 послуг, в цьому році ми 1100 послуг надали.

Тепер у Тетерівську ОТГ приїжджають сільські голови з різних областей, щоб на власні очі побачити зміни, які тут відбулися, і перейняти досвід

ВАЛЕНТИНА ІЛЬНИЦЬКА сільський голова Тетерівської ОТГ

Ті, що у нас були, вони об’єдналися (сміється) вони бачили наш запал, це бажання зробити щось добре для села, так що у них теж є успіх. І ми задоволені тим, що вони скористалися нашим досвідом.

У сільській раді кажуть - після об’єднання їх бюджет збільшився удвічі, і у 2016 році становив понад 10 мільйонів гривень.

ВАЛЕНТИНА ІЛЬНИЦЬКА сільський голова Тетерівської ОТГ

Те, що нами було намічено, те, що ми бачили, ми його набуваємо. Та мрія збувається. Хоч було важко, був великий супротив, і зараз він є, але цей успіх, те, що ми зараз маємо, воно того вартує.

Перевіривши реформу на собі, сільським головам тут радять не зволікати, а вже зараз об’єднуватися

ВАЛЕНТИНА ІЛЬНИЦЬКА сільський голова Тетерівської ОТГ

Реформи - це завжди тяжко, завжди це великий труд, але це того вартує, я думаю, ви маєте всі об’єднатися і у вас все буде добре. Ми змогли і у вас також вийде.

Саме з пожежної машини розпочалася історія Новоборівської об’єднаної територіальної громади. Ще у 2010 році тут вирішили відновити місцеву пожежну охорону, щоб у разі небезпеки не зволікаючи гасити вогонь.

АНАТОЛІЙ ГАЛИЦЬКИЙ

Поселковий совєт організував. То й краще. Поки приїде з Іршанська, а тут поруч горить. То швидше, звичайно.

ОЛЕГ ЖУРАВСЬКИЙ начальник місцевої пожежної охорони смт Нова Борова

Роботи вистачає. Дуже багато роботи. В цьому місяці ми вже виїжджали тричі. Остання пожежа була позавчора. О першій ночі ми виїжджали на підпал сінопіднавіс і добудова як дровітник. Ми вчасно виїхали і вчасно притушили. Якби не притушили, були б наслідки більші. Постраждав би будинок і майно. Якби нас не було, їхали б з державної пожежної частини 28-ї, яка найближче від нас, ми заїхали за 15 хвилин, вони б їхали хвилин 35-40, і тоді б вже не врятували б і другий будинок.

Вже у 2015 році села, які утримували пожежну охорону одними з перших в області створили ОТГ.

РУСЛАН СЕМЕНІЙ заступник селищного голови Новоборівської ОТГ

У нас був досвід по місцевій пожежній охороні. Ми надавали послугу сусіднім громадам і завдяки цій послузі і цьому співробітництву нам було легше, у нас був такий досвід. Ми запропонували цим громадам об’єднатися. Що успішно і зробили у подальшому

За рік після об’єднання у Новоборівській ОТГ провели капітальний ремонт асфальтного покриття на центральній вулиці, провели реконструкцію котельні, облаштували майданчик зі штучний покриттям, а найголовніше – провели санацію та утеплення школи.

РУСЛАН СЕМЕНІЙ заступник селищного голови Новоборівської ОТГ

До об’єднання наш бюджет селищної ради складав близько 4 млн грн. Тільки на утеплення даного приміщення пішло 6 млн 700 тис. і загальний бюджет нашої громади склав 34 млн. Ми з вами можемо порахувати, скільки років потрібно було, щоб провести ті роботи, які ми зробили за 2016 рік.

ЛІЛІЯ АНАНЧЕНКО вихователь-методист

За час роботи ОТГ поремонтовано і дороги, утеплили дошкільний заклад, утеплили школу, зробили майданчик. У мене двоє синів, звичайно, я турбуюся за їхнє майбутнє і щоб їм було, чим займатися. Звичайно, значно більше зроблено, ніж було до цього.

У Новоборівській громаді розповідають, їм довелося багато вчитися і працювати, щоб досягнути результатів, втім за 2 роки після об’єднання змогли зробити більше, ніж за десятки років до цього.

РУСЛАН СЕМЕНІЙ заступник селищного голови Новоборівської ОТГ

Без труднощів ніяк не може бути. Все життя складається з іспитів. Але потрібно не здаватися, потрібно рухатися вперед, пам’ятати, з якою ціллю ми сюди прийшли. Ми втомилися чекати, що хтось прийде і зробить. Прийшла дійсно наша пора, щоб показати, що все в наших руках, якщо ми цього бажаємо і робимо кроки для цього, то все у нас вийде, і ми можемо бачити вже результат за цей невеликий час.

ОЛЕГ ЖУРАВСЬКИЙ начальник місцевої пожежної охорони смт Нова Борова

Сільським і селищним головам скажу одне, що ніхто їм з неба не дасть. Якщо жителі селища самі не зійдуться, і своїми силами не зроблять, саме воно не прийде. Якщо ми тут зібралися, і на ентузіазмі почали самі все це робити, то у нас це діло пішло.

Протягом 2015-2016 років у Житомирській області створено 32 об’єднаних територіальних громад, які отримали 210 млн грн підтримки на розвиток інфраструктури. Їх лідери навчаються, обмінюються досвідом, будуючи плани і показуючи приклад іншим.

Процеси об’єднання громад відбуватимуться і надалі. До кінця року планується створити ще більше 10 ОТГ і на початок 2018 року 80% площі області буде охоплено ОТГ. Реформа місцевого самоврядування вже принесла суттєві позитивні результати - фінансові, адміністративні, соціальні. Але час ставить нові завдання, серед яких - секторальна децентралізація. Люди чекають на якісну освіту, медицину, облаштування інфраструктури, зміну адміністративно-територіального устрою. Настав час, коли громадяни мають рухатись у напрямку розумного зростання - переходу від вирішення поточних завдань до комплексних пріоритетів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі