Влада

Житомирські об’єднані територіальні громади: об'єднаємо і переможемо

12 September 2017, 10:55

Сучасний спортивний комплекс вартістю понад мільйон гривень став справжнім подарунком для мешканців села Ушомир. На місці старого стадіону облаштували футбольне поле, тенісний корт, майданчик для волейболу та баскетболу, а ще встановили вуличні тренажери. Усе те, про що селяни раніше і не мріяли, здійснилося у перші місяці після створення Ушомирської об‘єднаної територіальної громади.

«Займаюсь кожного ранку. Тут можна пограти в баскетбол або теніс. Коли було старе, то тут ніхто не грав, а коли вже збудували нове, то багато приходить людей і всі хочуть тут жити, бо недалеко тут можна пограти», - говорить Назар Іванов, маленький мешканець села.

І доки Назар проводить канікули, займаючись спортом, у його школі, як і у кожній зі шкіл громади тривають масштабні роботи перед початком навчального року. Уперше за тривалий час ремонти у навчальних закладах роблять виключно коштом бюджету, не збираючи грошей у батьків.

«У Поліській школі з організацією Ушомирської громади пожвавлення. Пожвавлення в плані того, що з’явилися кошти, які громада нам виділяє для ремонту. Тільки на заміну 164 вікон виділено 1 млн 15 тис. грн. Вирішено виділити 900 тисяч гривень для добудови шкільної котельні, перекриття, частини школи 400 кв. метрів металопластиком. Це не тільки в нашій школі. Ви можете поїхати у будь-який із 27 населених пунктів нашої громади і зміни, які відбуваються, вам покажуть, або краще розкажуть самі люди», - говорить Богдан Годованець, директор Поліської ЗОШ.

«Звичайно, школи хочуть щоб були комп’ютери, щоб сучасна техніка була, ми купили інтерактивну дошку, проектори. І до початку навчального року плануємо не тільки оснащати, зовні навести порядок: вікна, двері, ремонти, але щоб було методичне придане. Ми замовили словники, ми замовили хрестоматії, підручники до шкіл, чого раніше не було», - говорить Людмила Мала, голова Ушомирської ОТГ.

Менш ніж за 8 місяців роботи, у кожному із 27 сіл новоствореної громади провели благоустрій територій. Тут встановлюють ігрові майданчики, ремонтують дитсадки, коштом громади харчують і оздоровлюють дітей, купують техніку для комунальних підприємств, - і це далеко не повний перелік того, що почали робити після об’єднання. Завдяки цьому Ушомирська громада потрапила у число кращих в Україні.

«Більше півроку, як ми об’єдналися, але результат нашої роботи видно, тому що цьому сприяло наше об’єднання. Почали з найдальших сіл, де не було коштів, їм було непросто виживати і працювати. Там ми адмінприміщення робимо, ФАП переводимо у тепле приміщення, якщо взяти села Купище і Жабче, там школа грубками опалювалась. Зараз ми у школі і в садочку робимо опалення водяне», - продовжує Людмила Мала, голова Ушомирської ОТГ.

Перш ніж наважитися на створення ОТГ, люди довго зважували усі ризики, переймали досвід у першопроходців, а тепер охоче і самі діляться своїми успіхами.

 «Зрозуміло, коли об’єдналися, це непросто. Нам казали і у Високому, що буде набагато складніше. Ми це відчули. Це не просто об’єднатися і все прилине. Але треба працювати над тим.  найголовніше - мати велике бажання. Тим, хто об’єднався йти вперед і показувати, що від об’єднання є позитив, не сидіти на місці. А відшукувати, шукати, організовувати, я думаю, той хто об’єднається, той не пожалкує. Тим, хто робить кроки, зрозуміло, сміливо вперед, не боятися труднощів, хто йде вперед, той має результат, так що успіхів і творити на благо своїх людей», - каже Людмила Мала, голова Ушомирської ОТГ.

Об’єднуватися зважено, спираючись на досвід тих, хто вже пройшов цей шлях, громадам допомагають фахівці Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування. Численні тренінги та семінари, лекції та зустрічі, які відбуваються на базі центру, вже зараз об’єднують ініціативних людей у бажанні змінюватись.

«Центр розвитку місцевого самоврядування - це насамперед навчальний центр, головною метою якого є створення критичної маси лідерів органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, які розуміють суть та перспективи реформ, готові брати практичну участь у реформування суспільних відносин, запроваджувати зміни та поширювати набуті знання. Центр розвитку місцевого самоврядування зорієнтований на потребу в об’єднанні територіальних громад. У фокусі навчальних програм - формування необхідних управлінських спроможностей в громадах задля створення, реалізації ефективних стратегій та проектів місцевого розвитку, а також ефективного управління громадами в умовах децентралізованих повноважень і ресурсів», - підкреслив Василь Невмержицький, директор Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування.

«Дякую Центру розвитку місцевого самоврядування, Василю Невмержицькому, сьогодні ми багато пізнаємо нового, сьогодні ми маємо змогу поспілкуватися і з відповідним тренерським складом, і з практиками. Ви знаєте, якщо чогось боятися, то краще взагалі не розпочинати. Тому я чітко розумію, що процес об’єднання і децентралізації в Україні - це незворотній процес. Тому я розумів і розумію, що оскільки тебе обрала громада, вона тобі довірила, ти, маєш взяти на себе відповідальність і всі можливі ризики. Але найголовніше - це не боятися і визначати долю громади», - говорить Сергій Сокальський, Глибочицький сільський голова.

Щоб ті, хто тільки планує об’єднуватися, мали нагоду на власні очі побачити кращі практики об’єднаних громад, фахівці Центру розвитку місцевого самоврядування влаштовують для них навчальні поїздки. Цього разу у Баранівську ОТГ приїхали сільські голови з Андрушівського району.

 «Чому ми раніше не об‘єднувалися? Тому що треба було все досконально вивчити, знати, звідки будуть доходи, чи це просто буде держава підтримувати, чи десь все ж будуть доходи й інвестиції, в чому є потенціал. Кожне нове рішення держави все ж людей насторожує», - відзначає Юрій Устич, Антопільський сільський голова.

 «Страшно. Це дуже важливе історичне рішення, у нас є багато сумнівів щодо об’єднання, як буде село в нашому районі, за це ми хвилюємося», - переживає Наталія Манзебур, Бровківський сільський голова.

 Гостей заспокоюють колеги, які вже встигли відчути різницю.

«Сільським головам значно легше буде працювати в громаді. Бо гуртом батька легше бити, правда? У селі Полянки селищна рада на 80% була дотаційна. Треба було йти в різні сторони, просити ці гроші. Зараз ця проблема відпала. Завжди було проблемою вивіз сміття. Зараз мені набагато простіше стало, тому що я звертаюся в громаду, в громаді є комунальне підприємство, яке багато допомагає. Тим легше», - говорить Любов Ільчук, в.о. старости с. Полянки.

 Баранівська ОТГ - це молода громада, яка вже здобула репутацію однієї з кращих в області. Тут ремонтують дороги і сквери, залучають інвесторів та перемагають у грантових конкурсах, а ще першими в області почали працювати за міжнародним проектом «Розумне місто».

«Бачите, така відкривається таблиця, вона автоматично підтягується з казначейської служби, які у нас є надходження, які видатки, кожна людина може зайти, подивитися, які закупівлі здійснювалися в системі “Прозоро”. Дуже гарна послуга - дефекти ЖКГ. Якщо якась людина йде по місту і бачить, що десь зламана лавочка, то може сфотографувати її надіслати на “Розумне місто”, а вже наші працівники ЖКГ дивляться, що у якомусь місці є поломка, йдуть, її ліквідують, фотографують, що це вже ліквідовано і теж надсилають сюди. Тоді людині не потрібно йти, звертатися у письмовому вигляді, це швидше і зменшує паперовий документообіг», - повідомляє Наталія Свінціцька, провідний спеціаліст з інвестиційних питань Баранівської міської ради.

«Для людини перш за все в селі, щоб вона відчула, що таке громада, вона перш за все має відчути, для себе певні зручності: простіше оформити субсидію, простіше взяти якусь довідку. На даний момент ми просто рухаємося в такому напрямку», - Наталія Кокітко, перший заступник Баранівського міського голови.

У Баранівській громаді переконані - децентралізація - це величезні можливості та перспективи, але їх легко втратити, якщо зволікати.

«Дурний той, хто думає, що не потрібно об’єднуватися, приєднуватися, дурний той, хто думає, що пересидимо. Треба, дорогі друзі, брати на себе відповідальність за якийсь шматочок роботи. Україна буде надзвичайно успішною, ми приречені на успіх, у нас є весь потенціал. Сьогодні на кордоні з Україною лежить величезна програма, вона запрацює найближчим часом. І ті, у кого є партнери за кордоном, будуть писати проекти і отримувати мільйони євро. Наголошую, мільйони», - Анатолій Душко, голова Баранівської ОТГ.

Нині бюджет Баранівської ОТГ налічує 106 мільйонів гривень, тут жодного разу не пожалкували про рішення об’єднатися. Навпаки – шкодують, що не об’єдналися раніше.

«У цьому році ті, хто утворилися у 2015 році, отримують гроші на інфраструктуру вдруге. Але все рівно не пізно. Ми зараз оголошуємо тендер, на 8,8 млн грн. купуємо сміттєвоз, купуємо контейнери і ставимо їх у кожному селі і селищі. Запроваджуємо збір, вивезення і зберігання твердих побутових відходів. У нас кількість договорів по вивезенню твердих побутових відходів. У нас кількість договорів з населення по вивезенню твердих побутових відходів складала 26%, а сьогодні - 78%. Ми у цьому році будемо міняти значну частину тротуарів на центральній вулиці, по вулиці Європейські закінчили асфальт, почнемо робити тротуари. У значній мірі кошти інфраструктури мають йти на село. Тому будемо робити все в селах. У 6-ти установах первинної медицини міняємо котли», - Анатолій Душко, голова Баранівської ОТГ.

Поділившись своїм досвідом і планами керівництво Баранівської ОТГ вкотре закликає колег не зволікати з об’єднанням і у разі необхідності пропонує свою допомогу.

«Вони вже стільки набили шишок, що для нас, коли ми будемо у себе запроваджувати об’єднання міської громади, нам буде набагато легше. Їхній досвід, наш досвід. Все разом ми об’єднаємо і переможемо. Ми дійсно зробимо все для того, щоб у нас найближчим часом була об’єднана», - говорить Катерина Курсон голова Андрушівської РДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі