Влада

Влада Житомира збирається затвердити програму, яка на 15% зменшить кількість вуличних собак

11 December 2017, 11:12

Влада планує затвердити програму «Житомир – дружнє місто до тварин» на 2018-2020 роки, щоб зменшити кількість безпритульних собак та випадків укусів ними людей.

Відповідний проект рішення сесії Житомирської міської ради 8 грудня опублікований на сайті мерії.

Ініціатором програми є управління охорони здоров’я, спільним виконавцем - КП «Центр захисту тварин». Основною метою програми є забезпечення безпечного та комфортного співіснування людини і тварини в міському середовищі.

Для реалізації програми на 3 роки необхідно 5 млн 912 тис. грн, у 2018 році – 2 млн 233 тис. гр. коштів міського бюджету, - зазначається в додатку до програми.

У додатку також пояснюється, що проблема безпритульних тварин у Житомирі стоїть дуже гостро. За останніми підрахунками, у місті налічується близько 2500 безпритульних собак, які є носіями великої кількості захворювань, спільних для тварин і людей. Основними причинами появи в місті безпритульних тварин є, зокрема:

  1. Безвідповідальність власників, які викидають набридлих тварин;
  2. Неконтрольоване розведення домашніх тварин;
  3. Швидке природне розмноження тварин;
  4. Відсутність системи обліку домашніх тварин;
  5. Надлишок доступного корму;
  6. Відсутність усвідомлення власників домашніх тварин у необхідності та користі стерилізації своїх улюбленців.

Найефективнішим та найгуманнішим методом регулювання чисельності вуличних тварин є їх біостерилізація, - зазначається у додатку. Тварини доставляються до ветеринарних закладів, підлягають стерилізації, щеплюються від сказу, проходять ідентифікацію та повертаються на колишнє місце проживання.

«Результати останнього підрахунку в 2017 році свідчать, що у Житомирі стерилізовані 40% вуличних собак. Однак, щоб зупинити зростання популяції, необхідно стерилізувати щонайменше 70% безпритульних собак. Таким чином, з врахуванням ситуації, що склалася в Житомирі, виникла нагальна потреба вирішувати проблему шляхом прийняття цієї програми», - йдеться в додатку.

Для досягнення мети передбачається виконання ряду завдань:

  • Виконання в масовому об’ємі заходів щодо належного поводження з безпритульними тваринами (відлов, стерилізація, щеплення від сказу, евтаназія, підбір загиблих тварин тощо);
  • Впровадження електронної бази даних обліку, реєстрації та ідентифікації безпритульних та домашніх тварин;
  • Розробка і впровадження системи інформаційно-просвітницьких заходів щодо гуманного поводження з безпритульними тваринами, прилаштування безпритульних тварин, пропагування стерилізації домашніх тварин тощо;
  • Створення ветеринарної клініки, кабінету функціональної діагностики, центру каністерапії (метод лікування і реабілітації з використанням спеціально відібраних і навчених собак) та кінологічного центру.

У результаті виконання Програми очікується:

  • Збільшення показника стерилізованих безпритульних тварин до 55%;
  • Зменшення кількості безпритульних тварин на 15%;
  • Зниження на 10% випадків укусів людей безпритульними тваринами.

Нагадаємо, на початку 2017 року Житомирська мерія опублікувала аналогічний проект рішення про затвердження програми «Житомир – дружнє місто до тварин на 2017 – 2019 роки». Зі слів директора КП «Центр захисту тварин» Олександри Мельник, програма не виносилася на голосування, до неї внесли ряд змін і вона знову виноситься на розгляд сесії.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2016 року в Житомирі завершили облаштування Центру захисту тварин на вул. Параджанова. На сесії міської ради 15 грудня депутати проголосували за створення комунального підприємства «Центр захисту тварин». 23 грудня мер призначив директором КП Олександру Мельник.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Центр захисту тварин Мельник безпритульні собаки 
Матеріали по темі