Влада

Житомирська облрада судиться з компанією колишнього заступника голови ОДА за 40 га піщаного кар’єру

23 January 2018, 15:48

27 березня 2017 року Житомирська обласна рада відмовила ТОВ «Сілі- Кор» у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення Південно-Східної земельної ділянки Смолівського родовища пісків.

Компанія подала на Житомирську обласну раду до суду і 20 жовтня 2017 року виграла справу. Житомирський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов і визнав відмову облради протиправною та зобов’язав Житомирську облраду в порядку, передбаченому чинним законодавством, повторно розглянути відповідне клопотання ТОВ «Сілі-Кор».


Скріншот з Єдиного державного реєстру судових рішень

Не погоджуючись із рішенням суду, Житомирська обласна рада подала апеляційну скаргу, яку розгляне Житомирський апеляційний адміністративний суд.

Смолівське родовище знаходиться між селами Глибочок, Смолівка та Кулишівка на території Харитонівської сільської ради Коростишівського району. Його площа складає майже 40 гектарів.


Скріншот Державного інформаційного геологічного фонду України

Компанію «Сілі-Кор» очолює Сергій Соболєв. Засновником із 50% статутного капіталу в ній є Вячеслав Поліщук – колишній заступник голови Житомирської ОДА. За інформацією аналітичної системи Youcontrol, він був серед засновників цієї фірми ще до того, як пішов на державну службу. Після Вячеслава Поліщука засновником компанії стала Світлана Беднаж. У декларації Поліщука за 2014 рік Беднаж Світлана Альбертівна вказана як дружина.


Скріншот з сайту Youcontrol

Відповідний дозвіл на видобуток ТОВ «Сілі-Кор» отримало ще 10 грудня 2009 року. За інформацією сайту Youcontrol, серед засновників компанії тоді ще був сам Вячеслав Поліщук.


Скріншот Державного інформаційного геологічного фонду України

На ділянку, на якій знаходиться родовище, ухвалою Коростишівського районного суду накладено арешт. За ознаками правопорушень, передбаченими ч.1 ст. 240 КК України (Порушення правил охорони надр), відкрито кримінальне провадження, у якому фігурує компанія Вячеслава Поліщука.

На території лісництва ДП «Коростишівський лісгосп АПК» було виявлено гусеничний екскаватор, який здійснював викопування грунтосуміші, подібної до піску. Екскаватор знаходився в оренді підприємства ТОВ «Аерорембуд», яка уклала з ТОВ «КМБ-Бетон» відповідний договір про видобуток, переміщення та навантаження піску на території родовища, дозвіл на користування надрами якого належить компанії «Сілі-Кор». Кінцевий бенефіціарний власник компанії «Аерорембуд» – Андрій Борисович Коломієць. Людина з таким ім’ям у 2016 році керувала все тією ж компанією «Сілі-Кор» Вячеслава Поліщука.

Цей та інші факти, на думку слідства, вказують на те, що здійснюється незаконна розробка піщаного кар’єру.


Скріншот з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Крім того, 5 січня 2018 року прес-служба прокуратури Житомирської області повідомила, що не допустила зменшення земель лісового фонду ДП «Коростишівського лісгоспу АПК» на 40 гектарів на користь ТОВ «Сілі-Кор».

«Прокуратура області вступила на стороні ДП «Коростишівський лісгоп АПК» у розгляд справи, розпочатої за позовом ТОВ «Сілі-Кор» про визнання недійсною виданої ДП «Коростишівський лісгоп АПК» заяви-відмови на вилучення земельної ділянки площею 39,4 га на користь товариства, що у користуванні цього лісництва... Йдеться про те, що рішенням Житомирської обласної ради у травні 2015 року надано дозвіл на зменшення розміру земельної ділянки Шахворостівського лісництва площею 39,4 га на території Харитонівської сільської ради Коростишівського району, яка перебуває у користуванні ДП «Коростишівський лісгосп АПК», для розробки піщаного кар’єру ТОВ «Сілі-Кор». За позовом прокуратури області зазначене рішення судом скасовано. Відповідно, лісгосп, у свою чергу, анулював попередньо ним видану нотаріально посвідчену заяву-відмову на вилучення земельної ділянки лісового фонду на користь товариства», - інформувала прокуратура області.


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада суд пісок кар'єр Коростишівський район Поліщук  
Матеріали по темі