Влада

Влада Житомира хоче укласти з приміськими ОТГ угоди про оплату за дітей у школах та дитсадках міста

26 January 2018, 15:35

У Житомирській міськраді взялися налагоджувати співпрацю з головами прилеглих до міста ОТГ, сіл та районів. Пов’язано це з витратами, які несе міський бюджет в освітній, культурній та спортивній галузях на іногородніх дітей.

«Школи - 1900 дітей, дошкільні навчальні заклади - 1000 дітей, позашкільні - 240 дітей. Видатки на іногородніх дітей по галузі освіти, які несе бюджет міста - 43 млн грн. Переходимо до галузі охорони здоров’я. Кількість хворих, які були проліковані у закладах міста та не були прописані у місті Житомирі, за рік склало 6 тисяч людей, тобто 6 тисяч послуг на 16 млн грн. В загальному цифра, яка тільки по гуманітарній сфері була витрачена на цих дітей складає 65 млн грн», - розповідає заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Окрім іншого, виникають питання і по житлово-комунальному господарству.

«В адміністративних межах, але на землях Оліївської сільської ради будується «Овіла», «Домашній», «Мрія», «Олімпійський» іще декілька будинків і та система каналізації, яка сьогодні працює немає пропускної спроможності прийняти каналізаційні стоки від цих будинків. Вартість цього проекту складає 123 млн грн. Немає у нас сьогодні можливості у нашого бюджету витратити такі кошти. Пайова участь від цих забудовників сплачується в Оліївську сільську раду. Ми маємо якось спільно прийняти це рішення та разом брати участь у цьому процесі», - додає заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Слухаючи позицію міської влади, присутні голови сіл та ОТГ й собі розмірковують над можливими шляхами співпраці.

«Ми маємо подумати, як ми можемо вирішити ту чи іншу проблематику, але будь-яке питання ми можемо вирішити виключно у правовій площині ЗУ «Про муніципальне співробітництво», - зазначає Глибочицький сільський голова Сергій Сокальський.

Враховуючи обмеженість бюджету Житомира мер пропонує розглянути останнім можливість, щодо відшкодування коштів на утримання дітей, які виховуються та навчаються у місті, однак живуть за його межами.

«Реформа децентралізації дає можливості, але накладає обов’язки на місцеві управління та міста. Навколо Житомира створилися кілька ОТГ, вони виходять на прямі відносини з державним бюджетом. Це, в свою чергу, дає надходження у їхні бюджети за рахунок плати ПДФО та інших податків. У них з’являється фінансовий ресурс. Якщо у нас по висновкам минулого року був дефіцит бюджету, а у них лишилися гроші з минулого року і достатньо великі. Зараз будь-яка громада, яка знаходиться навколо Житомира може подивитись свій бюджет і прийняти рішення: ми будуємо садочок, забезпечуємо дітей своєї громади містами у садочках і нам не потрібен Житомир. Ми це приймаємо і поважаємо їх рішення. А якщо вони порахували і вирішили, що цього року вони хочуть вкласти гроші в освітлення, або дорогу і готові місту Житомиру компенсувати вартість на витрати їхніх дітей, які ходять у міські школи та садочки. Ми хочемо вийти на договори, які заключаються між муніципалітетами та громадами. Це має бути вигідно і місту, і громаді», - підсумовує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Обидві сторони домовились зустрітися вже за два тижні, щоб по пунктам розписати та обговорити реально можливі умови співпраці.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії 18 грудня 2017 року депутати Житомирської міської ради проголосували за звернення до інших місцевих рад щодо оплати за дітей у школах та дитсадках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин Кондратюк ОТГ діти навчання  
Матеріали по темі