Влада

​Міносвіти назвало фейком новину про ліквідацію батьківських комітетів

2 February 2018, 16:06

В українських школах скасовують батьківські комітети – така інформація шириться у ЗМІ та соцмережах. На її «підтвердження» викладається наказ Міносвіти, в якому йдеться про втрату чинності наказів про прийом дітей до 1 класу та затвердження примірного положення про батьківські комітети.

Міністерство освіти в межах своїх законних повноважень не мало і не має стосунку до створення чи нестворення в закладах загальної середньої освіти батьківських комітетів, - роз’яснила 1 лютого прес-служба Міносвіти в публікації під назвою «Стоп фейк: МОН не скасовувало і не може скасувати батьківські комітети…».

«Накази, що втратили чинність (№ 440 та 205), були складовою «старого» законодавства та за своєю правовою природою мали рекомендаційний характер і не містили жодних загальнообов’язкових норм. До того ж, повноважень у Міністерства на врегулювання питань діяльності (прав чи обов’язків) батьківського чи учнівського самоврядування немає», - пояснює прес-служба.

У публікації також йдеться, що Закон України «Про освіту» однозначно визначає наявність органу батьківського самоврядування як одного з органів управління закладом.

«Зокрема, у новому Законі «Про загальну середню освіту» буде деталізовано порядок створення органу батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та її засновником (місцевими органами самоврядування). Міністерство вже працює над написанням відповідного Закону та планує подати його на розгляд Верховної Ради цього року. Однак сьогодні рішення про створення батьківських та/або учнівських комітетів як органів управління закладом все ще приймає сам заклад на загальних зборах трудового колективу. Через це наявність (відсутність) відповідних органів не залежить від бажання батьків або здобувачів освіти. Саме це має змінити новий Закон «Про загальну середню освіту», - деталізує Міносвіти.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року всі українські школи, в тому числі житомирські, зобов’язали оприлюднити фінансові звіти щодо надходжень та витрат.

Як повідомляв Житомир.info, реформа освіти передбачає переформатування загальноосвітніх закладів, у зв’язку з чим в Житомирі через п’ять років вже не буде звичних ЗОШ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта батьківський комітет МОН  
Матеріали по темі