Фоторепортаж

Як «готують» питну воду для житомирян. Фоторепортаж

6 February 2018, 16:34

Щоб дізнатися, як «готують» питну воду у місті, Житомир.info сходив на екскурсію у комунальне підприємство «Житомирводоканал» на насосну станцію II підйому.


Джерелом господарсько-питного водопостачання Житомира є водозабір «Відсічне» (р.Тетерів). Це єдине джерело водопостачання в місті. Для накопичення запасу води та для регулювання рівня води у водозаборі існує водосховище «Дениші».

Система водопостачання включає в себе підйом, водопідготовку і транспортування питної води споживачам. Якість питної води повинна відповідати вимогам ДсанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Питна вода відпускається для потреб населення, комунально-побутових підприємств, міського господарства, господарсько-питних потреб промислових підприємств і на гасіння пожеж.

Очищення і підготовка питної води в кількості 75 тис. м3 на добу здійснюється на спорудах, розташованих на станціях І і II підйомів з послідуючим транспортуванням споживачам через розподільчу водопровідну систему міста за допомогою чотирьох насосних станцій III підйому, та малих підвищувальних насосних станцій.

Попереднє очищення води починається вже на майданчику І підйому і складається з водоприймальних споруд: приймальний оголовок з рибозахисним пристроєм, водоприймальні лінії, береговий водоприймальний колодязь з сітками. Машинний зал, який подає воду на високошвидкісні фільтри, де очищення проходить через пакет сіток в 50 мкн. Далі вода хлорується і по водоводах сирої води d-1200 мм і d-600 мм поступає на очисні споруди другого підйому, куди, власне, нам і вдалося потрапити.

Тут очищують воду за двома технологіями.

Перша технологія водопідготовки працює з 1965 року. Це класична схема: змішувачі, відстійники, фільтри. Ця технологія називається двоступенева. У змішувачі «вихревого» типу в «сиру» воду подаються реагенти: гіпохлорит, коагулянт, флокулянт: гіпохлорит для знезараження, коагулянт та флокулянт - для очищення води. При цьому дрібні, завислі частини, що містяться у воді під дією коагулянтів і флокулянтів, утворюють пластівці, які випадають в осад у горизонтальних відстійниках. Час проходження (відстоювання) води у відстійнику - 2 год. Після чого, вода йде на блок фільтрів, які завантажені фільтруючим матеріалом «Цеолітом».





Фільтрувальні зали



Тут готують коагулянт для очистки води, і дозують його спеціальними насосами-дозаторами. Коагулянт – це реагент, який допомагає осаджувати осад у воді




Тут готують флокулянт, прискорювач процесу коагуляції

Відфільтрована чиста вода ще раз хлорується і надходить у резервуар чистої води.


Друга технологія водопідготовки побудована і працює з 1982 року. Це одноступенева технологія. Можна сказати, що це не дуже вдалий проект. Водопідготовка не має відстійників, а тільки контактні освітлювачі. Для освітлення води коагулянт подається безпосередньо в контактний освітлювач, який завантажений кварцовим піском. При великій каламутності такі очисні споруди з очищенням води не справляються. Все таки мають бути відстійники з вільним об’ємом, де основне забруднення води за допомогою реагентів піде в осад.

Але після реконструкції блоку контактних освітлювачів у технологію було включено швидкі фільтри як додатковий етап фільтрації. Дані фільтри завантажили цеолітом. Цеоліт - це не тільки фільтруючий матеріал, а й сорбент, який накопичує шкідливі сполуки: марганець, радіонукліди та інше. Висота фільтруючого матеріалу 1,80 м. Після другого етапу фільтрації вода повторно хлорується і надходить у резервуар чистої води.









Промивка фільтру


Після промивки

Приємною несподіванкою було потрапити при переході від технологічних блоків до лабораторних у міні-зимовий сад. Тут працівники можуть відпочити.




Якість води постійно контролюється як у водосховищі «Відсічне», так і на всіх етапах очищення за 45-ма показниками.

Дози реагентів та їх витрати залежать від якості вихідної води, отриманої з водосховища «Відсічне», яка змінюється від пори року, погоди, температури води та підбираються методом пробного хлорування, коагулювання.











Вода до очистки


Вода після очистки

Знезараження води - самий основний етап очищення, який гарантує безпеку населення від -епідемій. Контроль за хлоруванням ведеться щогодини. Хлорування має декілька точок вводу. Реагенти: хлор і гіпохлорит. Крім того, дотримуємося графіка санітарно-профілактичних заходів: промивка та дезінфекція резервуарів чистої води та мережі водопроводу, які проводяться не менше як два рази на рік. Графік затверджується Держпродспоживслужбою.





Питну воду у мережу водопроводу подають насоси, встановлені в машинній залі.


Коли було спроектовано і побудовано очисні споруди, водосховище «Відсічне» за показниками якості води належало до джерела водопостачання І класу. Та вже більше десяти років джерело за деякими показниками (гідробіології, каламутності, марганцю, запаху, присмаку) належить до 3-4 класу. Тому постало питання щодо проектування та будівництва нових споруд, які справлялись би з очищенням вихідної води такої низької якості. На сьогодні вже є проект з новою технологією, яка буде відповідати таким вимогам: технологічна, якісна, екологічна, економічна. Будівництво має розпочатись у 2018 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал вода Відсічне водосховище  
Матеріали по темі